Hozzávalók
a raguhoz:
50 dkg zúza
2 vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 sárgarépa
2 petrezselyemgyökér
2 paszternák
1 piros kápia paprika
1 arasznyi póréhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só
őrölt bors
a kenyérhez:
25 dkg liszt
1,5 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 evőkanál olaj
1,6-1,8 dl víz
az edénykék szélére:
1 kávéskanál liszt
1 evőkanál hideg víz
Elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olajban. Hozzáadjuk a megtisztított, darabolt zúzát, sózzuk, borsozzuk, és gyakran kevergetve, fedő alatt félpuhára főzzük. A gyökérzöldségeket kis kockákra daraboljuk, a pórét felkarikázzuk, és rádobjuk a zúzára. Tovább pároljuk, ha szükséges, az elpárolgott folyadékot vízzel pótoljuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, és készre főzzük. Végül megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
Amíg a zúza fő, elkészítjük a kenyértésztát. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot, és meleg helyen felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba öntjük, majd az élesztős tejjel együtt közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Deszkára borítjuk és alaposan kidagasztjuk. Pici liszttel megszórjuk, tiszta konyharuhával letakarjuk, és fél óra alatt megkelesztjük. Ezután könnyedén átgyúrjuk, majd 5 egyforma darabra osztjuk, 4 tésztadarabot kerek lappá nyújtunk, kissé nagyobbra, mint a tálalóedényke kerülete. Az ötödikből mintákat vágunk ki a díszítéshez.
A zúzaragut 4 hőálló tálkába merjük. Minden edény tetejét és a peremét megkenjük a hideg vízből és a lisztből készült “ragasztóval”. Rátesszük a tésztasapkát, díszítjük, majd forró sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Az ételt a tálkában, forrón adjuk asztalra, evés közben a kenyeret beletördeljük
a raguba.
0 Megjegyzések