Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zürichi kenyér recept

Hozzávalók


a kovászhoz:
20 dkg BL 80 kenyérliszt
3 g friss élesztő
13 dkg víz
1,7 dkg aktív kovász

a tésztához:
a kovász 30 dkg BL 80 kenyérliszt
17 dkg víz
2 dkg vaj
8 g élesztő
1 dkg só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely

Elkészítés


A sütés előtti este alaposan összekeverjük a kovász hozzávalóit. (Keményebb tészta lesz.)  20 fokon egész éjszaka hagyjuk pihenni. (Kovász híján 5 g élesztőt használunk.)

Kenyérsütő géppel bedagasztjuk a tésztát. (Könnyű, kissé tapadós tészta lesz, remek vele dolgozni.) A dagasztás végén kelesztőtálba tesszük, hagyjuk duplájára kelni. Félidőben, kb. 20-30 perc után egyszer óvatosan áthajtogatjuk.

Enyhén lisztezett felületre borítjuk, alaposan ellapogatjuk a kezünkkel. Mindkét oldalról behajtjuk egy kicsit. (Ezzel formakenyereknél is megelőzzük a középső rész fölpúposodását.) Majd elkezdjük fentről lefelé tekerni úgy, hogy minden tekerést kissé lenyomunk.

Duplájára kelesztjük, azután harántirányban háromszor bevágjuk.

Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, amelynek a tetejét belülről alaposan befújjuk vízzel.

Előbb 30 percig 230 fokos sütőben sütjük a kenyeret, majd 200 fokra csökkentett hőn további 15 percig. (Erre az utolsó szakaszra levehetjük a jénai tetejét – én nem szoktam.)

Rácsra tesszük kihűlni. Gyönyörűen kicserepesedik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések