Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Zuppa Inglese római módra recept

Hozzávalók


5 tojás
9 tojássárgája
20 dkg porcukor
5 dkg vaníliás cukor
14 dkg liszt
7,5 dkg puha vaj
1 teáskanál citromlé
2,5 dl habtejszín
2,5 dl tej (ebből 1 dl lehet félédes fehérbor is)
1,5 dl frissen főzött presszókávé
4 evőkanál jó minőségű rum

a formához:
vaj
liszt

a díszítéshez:
8 dkg dióbél
6 dkg kristálycukor
6 dkg kandírozott gyümölcs

Elkészítés


A piskótához 5 tojássárgáját 8 dkg porcukorral és 2 dkg vaníliás cukorral felhabosítunk. A fehérjét kemény habbá verjük. A cukros sárgájához adjuk a citromlevet, majd kisebb adagokban óvatosan, felváltva hozzáforgatunk 10 dkg lisztet és a fehérjehabot.
A tésztát a kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 160 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. További 10 percig a kikapcsolt, résnyire kinyitott ajtajú sütőben hagyjuk, így nem esik össze a közepe. Ezután rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd 3 lapra vágjuk.
A sodóhoz a 9 tojássárgáját 12 dkg porcukorral és 3 dkg vaníliás cukorral lábasba tesszük, robotgéppel kihabosítjuk, majd simára dolgozzuk a vajjal, és beleforgatjuk a maradék lisztet. Felengedjük a langyos tejjel, és kis lángon, állandó keverés mellett híg krémmé főzzük. Folpackkal letakarva hagyjuk, hogy kézmelegre hűljön.

Az egyik piskótalapot egy nála kicsivel nagyobb üvegtálba tesszük, egyenletesen meglocsoljuk a kávé és a rum keverékének 1/3-ával, és elosztjuk rajta a krém harmadrészét.
Befedjük a következő tésztalappal, amit szintén meglocsolunk rumos kávéval, és krémet kanalazunk rá. Így járunk el a maradék piskótalappal és sodóval is, majd a süteményt pár órára hűtőbe tesszük.
A díszítéshez a durvára darabolt diót a cukorral épp csak addig melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Tepsibe borítjuk, majd miután kihűlt, összetördeljük, és elkeverjük az előzőleg kisebb darabokra vágott kandírozott gyümölccsel. A kész süteményt felszeleteljük, tálaláskor megszórjuk a gyümölcsös, cukros dióval.

Tipp: a rumos kávé helyett használhatunk valamilyen likőrt – a sütemény eredetileg Alchermes likőrrel készül.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések