Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
12 dkg folyékony kókuszzsír
10 dkg olvasztott vaj
15 dkg tejföl
5 dkg nyírfaporcukor
2 tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja
1 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1/2 kávéskanál méz
1 csipet só
a töltelékhez:
5 dl cukormentes vagy diabetikus sárgabaracklekvár
továbbá:
50 dkg darált dió
10 dkg nyírfaporcukor
1/2 citrom reszelt héja
a tetejére:
15 dkg diabetikus vagy legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük a mézzel és az élesztővel, félretesszük. A liszteket elvegyítjük előbb a sóval, a nyírfaporcukorral, majd a vajjal, a kókuszzsírral, a tejföllel, a tojássárgájával, a citromhéjjal és az élesztős tejjel. Rugalmas tésztát gyúrunk, és 4 egyenlő részre osztjuk. A diót összeforgatjuk a nyírfaporcukorral és a citromhéjjal. Az első adag tésztát lisztezett felületen 20 x 30 cm-esre nyújtjuk, óvatosan a sodrófára tekerjük, és kibéleljük vele a tepsit. (Az esetlegesen túllógó részeket levágjuk.) Megkenjük a lekvár 1/3-ával, és megszórjuk a diós töltelék szintén 1/3-ával. A többi tésztával és töltelékkel ugyanígy járunk el, felülre kerül a negyedik tésztalap. 170 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd a hőt 150 fokra mérsékelve további 30 percig sütjük.
Miután kihűlt, a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, egyenletesen eloszlatjuk a zserbó tetején, majd hagyjuk megdermedni. A süteményt tálalás előtt szeleteljük.
0 Megjegyzések