Hozzávalók
40 dkg liszt (kenyérliszt)
1-1 dl langyos tej és víz
1,5 dkg friss élesztő
csipetnyi cukor
1,5 teáskanál só
10-15 dkg kenyérmag
1/2 dl olaj vagy olvasztott vaj
3 evőkanál magkeverék
Elkészítés
A kimért mennyiségből elveszünk 1 dl vizet, 10 dkg lisztet, az élesztőt és az eddig hűtőben tárolt kenyérmagot. Alaposan összekeverjük a csipet cukorral, és letakarva szobahőmérsékleten tartjuk 1-1,5 órát. Ez alatt a tészta felfut, hólyagot vet. Belevegyítjük a többi hozzávalót, és kézzel vagy géppel rugalmas, de a kenyérénél jóval lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva kelesztjük 1 órát.
Félidőben egyszer átgyúrjuk, így még rugalmasabb lesz. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. 7-8 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük.
A megformázott zsemlék tetejét megforgatjuk az összekevert magokban. Ezután a péksüteményt kerek sütőformába tesszük. Ismét kelesztjük 30-40 percet.
Vízzel alaposan megspricceljük. Előmelegített, forró, gőzös sütőben sütjük 200 fokon, majd 15 perc elteltével a hőt visszavesszük 180 fokra. Így sütjük készre.
0 Megjegyzések