Hozzávalók
15 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
2 zsályalevél
2-3 ág kakukkfű
só
1 l víz
1 tojás
2 tojássárgája
5 dkg reszelt parmezán
frissen őrölt bors
4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A fokhagymát nagyjából megtisztítjuk – nem baj, ha marad rajta kevés héj. Lábasba tesszük a babérlevéllel, zsályával és kakukkfűvel együtt, ízesítjük sóval, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Lefedve, kis lángon 1 órán át főzzük.
A tojást elhabarjuk a tojássárgájával és a borssal, habverővel állandóan keverve beledolgozzuk a sajtot és kanalanként adagolva az olajat. Kis adagokban, szűrőn keresztül rámerjük a fűszeres levet, a végén a szűrőn jól átnyomkodjuk a visszamaradt részeket is. A levest kis lángon melegítve, folyamatos keverés mellett besűrítjük (vigyázva, ne forraljuk fel, nehogy a tojás kicsapódjon).
Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk.
Tipp: Franciaországban ezt az erőt adó levest gyakran főzik betegeknek, olívaolajjal áztatott kenyérhéjra tálalva. Kínálhatunk hozzá pizzinit vagy pirított kenyérkockát is.
0 Megjegyzések