Hozzávalók
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
1 fehérrépa
2 krumpli
15-20 dkg zöldbab vagy 1 konzerv szárazbab (40 dkg-os)
1 l zöldségalaplé
2 dl paradicsomlé vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom
1-2 szál zellerzöld
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított bazsalikom
só
őrölt bors
1 csipet cukor
1 marék apró levestészta vagy néhány szál spagetti apróra törve
a tálaláshoz: 1-2 evőkanál reszelt parmezán sajt
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk; a vöröshagymát apróra, a répákat és a krumplit kockára vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. (Ha friss zöldbabot használunk, 3-4 centis darabokra vágjuk.)
A szalonnát vékony csíkokra szeleteljük, kis lángon kisütjük belőle a zsírt, majd a pörcöt tányérra szedjük és félretesszük. A keletkezett zsíron a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, rádobjuk a sárga- és fehérrépát, a krumplit, és néhány percig együtt kevergetjük. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzátesszük a zellerzöldet, a pirított szalonnát és a fűszereket; ha zöldbabot használunk, azt is most tesszük bele. Felforraljuk, és lefedve, kisebb lángon addig főzzük, míg a zöldségek roppanósak nem lesznek. Hozzáadjuk a paradicsomot (és a levétől leszűrt konzervbabot is, ha azt használunk). Megkóstoljuk, és ha kell, sóval, borssal utánaízesítjük, illetve ha szükséges, kevés vízzel felöntjük. Kivesszük belőle a zellerzöldet, beleszórjuk a tésztát, és a levest készre főzzük.
Tálaláskor reszelt sajtot szórunk a tetejére.
0 Megjegyzések