Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Selymes vajsör tejjel recept

A vajsört senkinek sem kell bemutatni, aki valaha Harry Pottert olvasott vagy nézett, annyira alapvető élelmiszernek számít ez a Roxfort világában. Az viszont már kevéssé egyértelmű, hogy milyennek kell lennie: a rajongók fele hidegnek és szénsavasnak képzeli, tejszínhabbal a tetején, míg a másik tábor arra esküszik, hogy tejjel készül, és melegen fogyasztják. Ez a recept utóbbi csoportba tartozik, az ellenállhatatlan karamellszósz itt meleg tejbe kerül - ami azt illeti, a magyar ízléshez ez a verzió áll közelebb.

Hozzávalók / 1 adag


5 dkg vaj
15 dkg nádcukor
125 ml habtejszín
1 csipet só
1 teáskanál vanília aroma
3 dl tej
0.5 teáskanál fahéj
1 teáskanál vanília aroma
20 g csokoládé
75 ml habtejszín (tetejére)

Elkészítés


A vajat egy kis edényben megolvasztjuk. Hozzáöntjük a nádcukrot, és gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Lejjebb vesszük a lángot.
A karamellt meghintjük egy csipet sóval, majd hozzáöntjük a szobahőmérsékletű habtejszínt, és folyamatosan kavargatva kb. 5 percet főzzük.
A tűzről levéve hozzáadunk egy teáskanál vaníliaaromát, elkeverjük, majd az egészet félretesszük. A tetejére kerülő tejszínhabot felverjük, és használatig hűtőbe tesszük.
A tejet egy kisebb lábasba öntjük, hozzáadjuk a fahéjat és a vaníliaaromát, és elkezdjük felforralni.
Hozzákeverünk 1-2 evőkanállal a karamellszószunkból, beledobunk két kocka csokoládét, és egyneműre keverjük.
A tűzről lehúzva pohárba vagy bögrébe öntjük. A tetejére tejszínhabot kanalazunk, és csokireszelékkel, valamint pirított kókuszpehellyel díszítjük

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések