A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nagy Attila


Ügyvezető - Hajdúszoboszló


A sikeres vállalkozók közé tartozik, de ezért a sikerért, az eredményekért mindig keményen megdolgozott. Változatos életútja során tett néhány vargabetűt, de mindenütt tanult valamit, aminek később hasznát vette 1965. március 28-án született Hajdúszoboszlón. Édesapja a MÁV-nál dolgozott, sajnos nagyon fiatalon meghalt. Édesanyja óvodai dolgozó volt, ma már nyugdíjas. Egy testvére van, Kálmán, aki autóalkatrész-kereskedő.

A vasútállomás környékén nőtt fel, társaihoz hasonlóan leginkább a futballt kedvelte, de amatőr szinten szívesen belekóstolt más sportágakba is. Az iskolában inkább humán beállítottságú volt, jól tanult és máig jó szívvel emlékszik vissza osztályfőnökére, az alsós Tóth Endrénére és a felsős Kocsis Mihálynéra.

Minden bizonnyal a szülői ráhatás generálta a döntést: középiskolai tanulmányait Szegeden a Bebrits Lajos Vasútgépészeti Szakközépiskolában folytatta. A renitens diákok közé tartozott, szinte minden „balhéban” benne volt, sok fegyelmit szedett össze, lázadt minden ellen, amivel nem értett egyet. Ugyanakkor aktívan kivette részét a közösségi tevékenységből, színjátszó körbe járt, videohálózat építésében vett részt, az elsők között volt a mozdonyok felújításban, festésében.

1985-ben érettségizett, egy fél évig a vasútnál dolgozott mozdonyvezető gyakornokként. Körülbelül ennyi idő alatt kiderült, hogy ez nem az ő világa, egy külsős cég közbeiktatásával a szoboszlói MOL-beruházásoknál lett minőségellenőr, később vezető minőségellenőr. Itt tanulta meg vezetője jóvoltából, hogy mi a munka, és hogy azt csak precízen szabad végezni. 1989-től már „kóstolgatta” a vállalkozást, és amikor a lehetőség adott volt, 1992-ben feleségével megalakította a virágtermesztéssel és virágkereskedelemmel foglalkozó cégét, melyhez segítséget, tanácsokat apósától kapott.

Ez a családi vállalkozás a nulláról indult, évekig tartó piacozást, kemény, fárasztó munkát jelentett. A felesége ötletére elkezdett tevékenység első sikereként a Szegeden vásárolt 25 szál selyemszegfűt öt perc alatt eladta Szoboszlón, jó kis haszonnal.

Később bérelt üzletben kis- és nagykereskedelmet folytattak, Debrecenben, Hajdúszoboszlón és Szolnokon árulták a selyemvirágot, naponta 14–16 órát dolgoztak. Ez a megfeszített munka 1995-ben komoly betegséget okozott. Ekkor átgondolta dolgait, visszafogott a tempóból és elkezdte felépíteni a mai vállalkozást. Az 1996-os profilváltás eredményeként a háztartási műanyag, kerti bútor és minden, a szabadidővel kapcsolatos termék forgalmazását kezdték el kis- és nagykereskedelmi formában előbb egyéni vállalkozásként. 1999-ben jött létre az Otthon Üzletház Kft., a feleségével mint társtulajdonossal ekkor vették meg a mai telephelyet. A kezdetektől fogva együtt dolgozik Zöldné Décsi Erikával, aki ma is a cég megbízható alkalmazottja. Tevékenységükben nyitottak a piac felé, intézmények, szállodák, gyógyfürdők beszállítói. Jelenleg tíz alkalmazottjuk van és tervezik egy komplex kisáruház kialakítását 1500 négyzetméteren. A profil maradna, de a mostaninál sokkal modernebb körülményeket szeretnének. Nagy Attila szerint a sikeres vállalkozó legfontosabb tulajdonsága a tisztesség:

– Ebben minden benne van: határidőre, korrekt áron és megfelelő feltételekkel szállít. Minden új dolgozómnak azt mondom el elsőként, hogy nekünk kötelességünk a szó szoros értelmében kiszolgálni a vevőt. Úgy vélem, hogy ma egy ilyen vállalkozást a túlkínálat miatt csak komoly tőkével lehetne elkezdeni.

A Hajdúszoboszlói Vendéglátó Egyesület tagja, és a politikától ma már távol tartja magát.

Ezerkilencszáznyolcvankilencben kötött házasságot Frank Judittal, akinek eredeti képzettsége pedagógus, tanítónő. Volt időszak, amikor a pályát elhagyva teljes erejével az üzletre koncentrált, ám ma újra tanít a 3. Számú Általános Iskolában. A két fiú közül Attila az idősebb, ő 1991-ben született és az idén kezdi a hatosztályos gimnáziumot. Kitűnő tanuló, a dolgok jelenlegi állása szerint építésznek készül. Bence három évvel fiatalabb, negyedikes és az apai vagányságot örökölve, természetesen kereskedő szeretne lenni.

Nagy Attila szabadidejében hetente egyszer kosárlabdázik, a baráti körrel időnként egy jó ultipartit is összehoznak. Igyekszik eligazodni a borok világában, gyűjti és alkalomadtán fogyasztja is a jobbféle borokat, kedvencének a villányi vörösbor számít. A barátok hatására kezdő vadász.

Szinte kötelező nyári programnak minősül a nyaralás a családdal. Az eddigi legnagyobb élményt Spanyolország jelentette a gyerekek számára. Elégedett az eddig megtett úttal, igazi nagy álma a már említett kereskedelmi központ létrehozása, amire a dolgok szerencsés alakulása folytán (az önkormányzati rendezési terv elkészültével és megfelelő terület kialakításával) három éven belül sor kerülhet.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések