A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mészáros Sándor


Igazgató - Hajdúszoboszló


hb_01-156_meszaros_sandor.jpgA Hajdúszoboszlóra érkező turistának rögtön feltűnik a város tisztasága és rendezettsége, mely része nemcsak az idelátogatók, de a helyi lakosok jó közérzetének is, akik szintén elégedettek, és büszkék erre, ami nem utolsó sorban a hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Rt. érdeme.

Mészáros Sándor 1948. augusztus 27-én született Nádudvaron, paraszti család középső gyermekeként. Édesanyja, Sóvágó Emma háztartásbeli, édesapja Mészáros Imre közhivatalnok volt, aki 1953-ban arra kényszerült, hogy hivatali állását föladja, majd a földalatti vasút építésében vegyen részt. 1960-ban itt lett rokkantnyugdíjas. Mészáros Sándor középiskolás éveit a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban töltötte, ahol ’66-ban érettségi vizsgát tett. Ezután kezdte meg tanulmányait Budapesten, majd fejezte be Győrben, a műszaki egyetem főiskolai karának építőmérnöki szakán. 1997-ben, Debrecenben posztgraduális képzésen, kiváló eredménnyel és rektori dicsérettel, településfenntartási és igazgatási szakmérnöki oklevelet szerzett.

1969-től a Közúti Építő Vállalatnál, majd a KPM közúti igazgatóságánál kezdett dolgozni, eleinte gyakornok művezetőként, később üzemelésvezetőként. Az itt töltött tíz év után a Hajdú-Bihar megyei vízitársulatoknál helyezkedett el, ahol 1991-ig dolgozott főépítési vezető, illetve főmérnöki munkakörben. ’91 tavaszán az akkori képviselő-testület kérte fel arra, hogy a városgazdálkodási vállalatnál lásson el önkormányzati biztosi feladatot, mivel a cég akkori tevékenységével elégedetlenek voltak. Mikor e felkérést kapta már több, mint tízéves felső vezetői gyakorlattal rendelkezett, mégis nagy kihívást jelentett számára a feladat.

’91 nyarán új szervezeti formába szervezte át a céget, mely így augusztus 26-án átalakult Városgazdálkodási Részvénytársasággá. A szakmában e lépés megtételével úttörőnek számítottak, és elérték a 30%-os dolgozói tulajdon megszerzését is. Az átalakulást a képviselő-testület mint tulajdonos jóváhagyta, és Mészáros Sándort bízta meg három évre az ügyvezető igazgatói poszt ellátásával. Mészáros Sándor jelenleg is számos társadalmi megbízást lát el, így tagja a helyi kereskedelmi és iparkamara valamint a városi tűzoltóság elnökségének, az Országos Köztisztasági Egyesület szakmai tanácsának és a településszolgáltatási egyesületnek. 1994 óta helyi önkormányzati képviselő, a városfejlesztési és műszaki valamint a pénzügyi, gazdasági bizottság tagja, illetve alelnöke.

– Az rt.-vé alakulás nem volt törésmentes, a működőképesség biztosításához jelentős létszámleépítésre volt szükség. Elődeim rossz példáját nem folytattuk, nem az utcára tettük a dolgozókat, hanem a veszteséges tevékenységet folytató gazdasági egységet az rt.-n belüli kft.-vé alakítottuk át. A későbbi visszajelzések megerősítettek bennünket, hogy döntésünk helytálló volt. A kft. ezután külön vált a Városgazdálkodási Rt.-től, és Axis Kft. néven Hajdúszoboszló egyik legnagyobb építőipari vállalkozásává fejlődött.

A kezdeti nehézségek után a legfontosabb az rt. eredményes működtetése volt. Ennek megvalósítása, és a talpon maradás záloga a több lábon való állásban rejlett. Ehhez újfajta szolgáltatások megszerzését tűzték ki célul. 1992-ben, javaslatukra az önkormányzat a teljes körű temetkezési szolgáltatást a Városgazdálkodási Rt.-re bízta. 1993-ban kezdeményezésükre vált ki az önkormányzat a megyei vízmű vállalatból, és hozta létre az általuk megálmodott közüzemi kft.-ét.

Az rt. üzletpolitikájának célja volt, hogy klasszikus városüzemeltető szervezetté váljon, vagyis szerezzen meg minden olyan szolgáltatási ágat, melyek az önkormányzat feladatai, kötelezettségei közé tartoztak. Így 1992–93-ban elvégezték az önkormányzati lakások értékesítését, 1995–96-ban átvették a piacok működését, 1997–98-ban a parkolók és egyéb közterületek hasznosítását, a következő évben megkapták az önkormányzattól a város úthálózatának, belvízvédelmi műveinek, a járdáknak és sétányoknak a fenntartását.

– Az rt. megalakulása óta eredményes, ami megmutatkozik abban is, hogy stabil, likviditási gondjai nincsenek, a kollektíva elégedett és elkötelezett a várossal, aktívan részt vesz annak infrastrukturális beruházásaiban.

Az rt. kezdeményezésére kezdődött a piac rekonstrukciója is, mely ezáltal a térség egyik legszebb piacává vált. 1995–96-ban kezdődtek el a közterületi térburkolások, és megépült a Tiszántúl egyik legimpozánsabb ravatalozója is. 1999 óta végzett parkfenntartási tevékenységük, és a Szent István-park komplett felújítása a szakma dicséretét több ízben kiérdemelte. A Városgazdálkodási Rt. pályázatot nyújtott be Hajdúszoboszlón építendő hulladékudvar, átrakóállomás, komposztálótelep, szelektív gyűjtés bevezetésére és a régi szeméttelep rekultivációjára, melyet megnyert.

– Nagy öröm számomra, hogy a képviselő-testület elismerésének jeléül Kovács Gyula-díjat adományozott cégünknek a város fejlesztéséért. 2000. november 28-án pedig Az év településszolgáltatója díjat személyesen vehettem át az Országos Településszolgáltatási Egyesülettől mint szakmai szervezettől.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések