Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Darált hússal rakott besameles-káposztás burgonya recept

Egy finom krémes egytálétel hideg téli napokra. Mielőtt betennénk a sütőbe megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Hozzávalók / 2 adag


350 g burgonya
0.5 teáskanál köménymag
300 g káposzta
1 ek napraforgó olaj
200 g darált sertéshús
0.5 közepes db vöröshagyma
1 ek sűrített paradicsom
100 ml marha alaplé
1 ek vaj
30 g kolozsvári szalonna
1 evőkanál finomliszt
220 ml tej
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint

Elkészítés


A burgonyát sós vízben a köménymaggal kb. 25-30 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd meghámozzuk, és 0,5 cm-es szeletekre vágjuk.
A káposztát négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, falatnyi darabokra vágjuk. Fövő sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd hideg vízbe szedjük, és szűrőben hagyjuk szűrődni.
A hagymát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, a darált húst a hagymával megpirítjuk benne, hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, 1 percig tovább pirítjuk, majd felöntjük a levessel. Közepes hőmérsékleten kb. 10-15 perc alatt sűrű mártásszerűre főzzük. Sóval, borssal és chilipehellyel ízesítjük.
A vajat egy edényben felhevítjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott szalonnát, pár percig pirítjuk, majd megszórjuk a liszttel, és világosra pirítjuk. Felöntjük a tejjel, felfőzzük, sóval, borssal és kevés őrölt köménnyel ízesítjük. Közben meg-megkevergetve kb. 15 percig főzzük. A besamelmártáshoz keverjük a burgonyát és a káposztát.
Egy tűzállótálat kevés vajjal kikenünk. A besamelmártásos-káposztás burgonyát és a darálthúsos-mártást a formába rétegezzük, a felső réteg káposztás-burgonyás keverék legyen.
Betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 45-50 percig sütjük, kivesszük, 10 percet hagyjuk állni, majd tálaljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések