Ezt a receptet tulajdonképpen inkább magam miatt teszem fel, hogy ne kelljen mindig gondolkodni, hogyan is csináltam a múltkor!
A húshoz
3 gerezd fokhagyma
70 dkg csirkecomb (filé)
1 hüvelykujjnyi gyömbér
chili ízlés szerint
1.5 teáskanál füstölt pirospaprika
1 tk só
1.5 tk koriandermag
1.5 teáskanál római kömény
0.5 teáskanál fahéj
2 evőkanál csicseriborsóliszt
4 ek görög joghurt
A mártáshoz
2 teáskanál kókuszolaj
100 g vaj
0.5 db fahéjrúd
6 db zöld kardamom
5 db szegfűszeg
1 teáskanál görögszéna
2 teáskanál garam masala
0.5 teáskanál gyömbér
chili ízlés szerint
2 kis db vöröshagyma
3 ek sűrített paradicsom
2 teáskanál fűszerpaprika
2 dl habtejszín
1.5 teáskanál méz
1 fél citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
1 ek mogyoróvaj
1 dl víz
Elkészítés
A húshoz
A joghurtot egy tálba kanalazzuk, hozzáreszeljük a gyömbért és a fokhagymát. Beletesszük a fűszereket, az apróra vágott chilit és a csicseriborsólisztet. Az egészet sima pasztává keverjük, és beleforgatjuk a megtisztított, kockára vágott húsokat.
Legalább fél órát állni hagyjuk, de ha van egy egész éjszakánk, az még jobb!
A bepácolt húsokat nyársra tűzzük, és egy kis tepsire fektetjük úgy, hogy a pálcák két végé a tepsi két oldalára támaszkodjon, kvázi "fellógatjuk a nyársakat", így egyenletesebben átsül.
180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Legjobb, ha van grillfokozatunk, és félidőben megforgatjuk őket.
A mártáshoz
A kókuszolajat és a vajat felolvasztjuk, és rádobjuk a fűszereket, valamint a reszelt gyömbért és a chilit. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát.
7-8 perc alatt, közepes lángon üvegesre pároljuk, majd mehet bele a fűszerpaprika, átkavarjuk, és hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot, elkeverjük, és hozzáöntjük a tejszínt is. Adunk hozzá még 1 dl vizet, és homogénre keverjük az egészet.
10-15 percig rotyogtatjuk, majd beállítjuk az ízeket, először hozzáadjuk a mogyoróvajat, majd méz, citromlé és só kell bele.
További 5 percig főzzük, majd a nyársakról lehúzzuk a megsült húst, és a szószhoz keverjük.
Friss korianderrel megszórva, rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.
0 Megjegyzések