A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tusk az EU-csúcson végleg elvetné a migránskvótát

Donald Tusk a migránskvóta elvetésére szólíthatja fel a tagállamokat az uniós állam- és kormányfők e heti csúcstalálkozóján. Sajtóforrások szerint az Európai Tanács lengyel elnöke megoldást is javasol majd a tömeges bevándorlás problémájára.
– A kötelező kvóták megosztónak és teljességgel hatástalannak bizonyultak, és kizárólag a tagállamok képesek a migrációs válság kezelésére – idézi a The Guar­dian Donald Tusk uniós vezetőkhöz írt levelét. Az Európai Tanács elnöke a holnap kezdődő EU-csúcs előtt küldött levelet a tagállami vezetőknek, amelyben gyakorlatilag pocséknak bélyegzi az elmúlt évek válságkezelési kísérleteit.

Mint írja, az uniónak nincsenek meg a szükséges képességei és jogi eszközei a tömeges bevándorlás kezelésére, viszont a tagállamok – az EU segítségével – megbirkózhatnak a problémával. – A vezetőországok határozott fellépése, illetve az EU és a többi állam támogatása hatékonynak bizonyult az illegális bevándorlás megfékezésére, elég csak Olaszország Líbiával kapcsolatos szerepvállalására gondolnunk – áll a dokumentumban, amely azt is leszögezi: a kötelező kvóták megosztónak és hatástalannak bizonyultak.

A lengyel politikus nem védené a védhetetlent


Az európai sajtó azt is tudni véli: a lengyel politikus az afrikai demográfiai folyamatokra és a bevándorlási válság biztos elhúzódására tekintettel júniusig ad haladékot a menekültrendszer konszenzusos reformjára, és amennyiben ez elmarad, maga javasol más megoldást.

Nem ez az első alkalom, hogy az Euró­pai Tanács első embere kritikával illeti az Európai Bizottság kvótakezdeményezését. Lapunk is beszámolt róla, hogy Tusk már hetekkel ezelőtt szembement Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel, amikor azt állította: valószínűtlen, hogy a tagállamok valaha is egyetértése jutnak kvótaügyben.

A brit The Guardian beszámolója szerint a politikus kitart a véleménye mellett, sőt úgy véli, hogy a kötelező kvóták segíthetik a kontinens euroszkeptikusainak az ügyét. Nemrég a frissen kinevezett cseh miniszterelnök, Andrej Babis is hasonló véleménynek adott hangot, szerinte a brüsszeli nyomás Európa-szerte a szélsőséges pártok megerősödéséhez vezethet.

A kérdés összetettségét mindenesetre jól jelzi, hogy már a kvóták elvetésének terve is ellentéteket szül Európában. A The Times megszólaltatott egy görög kormányzati illetékest, aki szerint az athéni vezetést egyenesen sokkolta Donald Tusk levele.

A brit napilap úgy tudja, hogy Alexisz Ciprász miniszterelnök ennek ellenére a továbbiakban is hajlandó küzdeni Görögország megsegítéséért, hiszen január óta ismét megerősödött az Égei-szigeteket sújtó migrációs hullám, és közel 28 000 menedékkérő ért partot az országban. Leszbosz szigete, a bevándorlók talán legkedveltebb görögországi célpontja jelenleg több mint 11 000 migránsnak ad otthont.

Olaszország is hasonló helyzetben van, és bár egyelőre nem kommentálta az Európai Tanács elnökének szavait, valószínűleg kitart majd a szolidaritás címszóval jelzett kvótakezdeményezés mellett. Spanyolország, a migránsválság egyik legújabb „áldozata” ugyanígy dönthet.

Valószínű, hogy a bevándorlási útvonalakon fekvő valamennyi tagállam ragaszkodik majd a mentsvárat jelentő kvótákhoz, azonban a kötelező áttelepítés eddigi éllovasai, Németország és Svédország egyelőre nem véleményezték a kötelező elosztási kulcs elvetését. Ugyanakkor a The Guardian szerint szinte biztos, hogy Berlin és Stockholm is hátat fordít majd Tusknak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések