Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



Tökéletes zserbó recept

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól fog sikerülni!

Hozzávalók / 8 adag


A tésztához
1.5 dl tej
0.5 ek cukor
2 dkg friss élesztő
600 g finomliszt
300 g vaj
50 g tejföl
2 db tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez
30 dkg dió (darált)
5 dkg porcukor
80 dkg sárgabaracklekvár

A csokimázhoz
15 dkg étcsokoládé
70 ml habtejszín
7.5 dkg vaj

Elkészítés


A tésztához
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg, kis kocákra vágott vajat, és gyorsan összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, a sót, a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Négy egyenlő nagyságú tésztát vágunk belőle. Letakarva egy órára a hűtőbe tesszük.
Közben fogjuk a tepsit, amiben sütni fogunk, és két sütőpapírt akkorára vágunk, mint az alja.
Ha az egy óra letelt, kivesszük az egyik tésztagombócot, és az egyik sütőpapírra helyezve kinyújtjuk. A kilógó széleket levágjuk. A tésztát a papíros oldalával lefele a sütőbe tesszük.

A töltelékhez
A diót elkeverjük a porcukorral. Ha az első tészta a tepsiben van, megkenjük a lekvár harmadával, és megszórjuk a cukros dió harmadával.
Kivesszük a második tésztát is a hűtőből, ugyanúgy kinyújtjuk, mint az elsőt, a papíron. A papírral felfelé a töltelékre tesszük, majd lehúzzuk róla a papírt.
Még kétszer így teszünk, a három rétegű töltelék tetejére az utolsó tésztalap kerüljön.
Hústűvel jól megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre.
Ha kész, kivesszük és langyosra hűtjük.

A csokimázhoz
Egy edényt vízgőz fölé állítunk, beletesszük a csokit, a tejszínt és a vajat. Kevergetve összeolvasztjuk, majd a langyos sütemény tetejére öntjük.
1-2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd hűtőbe tesszük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések