Karácsony előtt párom mindig megkívánja. Nagyon finom, tradicionális olasz sütemény! Hasonlít a kalácsra, és jó sok aszalt gyümivel finom!
Hozzávalók / 10 adag
750 g finomliszt
250 ml növényi vagy sima tej
5 ek vaj
5 dkg friss élesztő
3 db tojás
3 ek cukor (3-6 ek. ízlés szerint)
1 citromból nyert citromhéj
4 csepp rumaroma
10 dkg aszalt gyümölcsök
10 dkg kandírozott meggy
Elkészítés
A tejet felmelegítjük, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni (langyos legyen, ne forró!). Elkeverjük benne a cukor felét, és az élesztőt belemorzsoljuk, elkeverjük. Hagyjuk felfutni 5-10 percig.
A tojásokat kikeverjük a maradék cukorral.
Ha az élesztő még nem teljesen, de már jól felfutott, hozzákeverünk 4-5 ek. lisztet, és hagyjuk felfutni (így készítünk kovászt a panettonénkhoz).
Ha jól felfutott, hozzákeverjük a tojásos cukorhoz.
Hozzáadjuk a rumaromát, a citromhéjat, a gyümiket, és elkeverjük. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is.
Beleöntjük a lisztet, és egy lágy, ragacsos gombócot gyúrunk. (Lágynak kell lennie, nem kell bele plusz liszt). Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, panettone sütőformába vagy (ahogy a YouTube videómban látod) sütőpapírral magasított, 18 cm-es tortaformába tesszük a tésztát, és ismét a duplájára kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt.
175°C-on 35-40 percig sütjük (ha barnul a teteje, lefedjük alufóliával).
0 Megjegyzések