Nagy rajongója vagyok a kelt tésztának, a gyerekek sűrűn kapnak uzsira valamilyen péksütit - ha időm engedi. Fő a változatosság, ezt a látványos, különleges pékárut még nem próbáltam, de ez sem okozott csalódást.
Hozzávalók / 4 adag
85 g ricotta
225 ml tej
450 g finomliszt
2 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
2 ek vaj
1 kávéskanál instant élesztő
1 db tojássárgája (kenéshez)
bors ízlés szerint
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a ricottát, az oregánót, a puha vajat és az élesztőt, majd a tejet hozzáadagolva addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz.
Ha kész a dagasztás, 12 egyenlő részre osztjuk. Egyenként kézbe véve a tésztát, kb. 25 cm-es "kígyóvá" sodorjuk, majd egyszerűen egy csomót kötünk a közepére.
Sütőlemezre helyezzük a csomókat, és meleg helyen, letakarva kb. kétszeresére kelesztjük (kb. 30 perc).
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ha megkelt a tésztánk, tojássárgája és egy evőkanál víz keverékével alaposan lekenjük, frissen őrölt borssal megszórjuk. Néhány percig pihentetjük, és mehet a sütőbe.
15-18 perc alatt szép pirosra sütjük, rácsra téve hűtjük.
0 Megjegyzések