Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval recept

Aranygaluska rengeteg mákkal és meggyel megtoldva, természetesen vaníliasodóval leöntve.

Hozzávalók / 6 adag


Az aranygaluskához
3 dl langyos tej
1 ek cukor
30 g friss élesztő
500 g finomliszt
170 g olvasztott vaj
2 db tojássárgája
10 dkg cukor
20 dkg mák
1 citromból nyert citromhéj
185 g meggybefőtt

A vaníliasodóhoz
7 dl tej
1 db vanília
4 db tojássárgája
60 g cukor
1 evőkanál finomliszt

Elkészítés


Az aranygaluskához
A langyos tejet a cukor és az élesztő segítségével felfuttatjuk.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadunk 70 g olvasztott vajat, 2 db tojássárgáját, az élesztős tejet, és tésztává gyúrjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük.
Egy aprítóba szórjuk a cukrot, a mákot és a lereszelt citrom héját, és összedaráljuk.
A tésztát lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat először belemártogatjuk a 100 g olvasztott vajba, majd a mákos keverékbe. Egy kerek, csatos tortaformát kivajazunk, és egy rétegnyi kiszaggatott tésztát helyezünk a forma aljára.
Megszórjuk a lecsepegtetett meggy kétharmadával, egy marék mákos keverékkel, majd a második adag (vajas-mákos) tésztával. 180 fokon 60 percig sütjük.

A vaníliasodóhoz
Egy edényben felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjával, majd félretesszük.
Egy másik edénybe öntjük a tojássárgáját, és elkeverjük a cukorral.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az evőkanál lisztet, majd fokozatosan a vaníliás tejet, és közepes lángos besűrítjük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések