Családom kedvenc levese, gyakran készítem. Néha zöldséggel is szaporítom, ha nincs elég gomba, de így az igazi.
Leves
1 ek napraforgó olaj
20 g szárított gomba
50 dkg gomba (bármilyen ehető gomba jó, én most csiperke gombával készítettem szárított erdei gombával vegyesen)
1 közepes db vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 púpozott ek finomliszt
1 teáskanál fűszerpaprika
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1.2 l víz
4 ek tejföl (tálaláshoz)
Nokedli
4 púpozott ek finomliszt
1 db tojás
1 csipet só
Elkészítés
Megtisztítjuk a gombákat, folyó víznél lemossuk (nem áztatjuk), a szárított gombát szintén megmossuk, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. A szárított gombát legalább egy órával előbb áztassuk be, és a levét ne öntsük ki.
A gombákat daraboljuk tetszőleges nagyságúra, a vöröshagymát kockázzuk apróra. Egy evőkanál olajon pároljuk a hagymát üvegesre, szórjunk rá egy evőkanál lisztet, pirítsuk együtt egy percet, tegyük rá a fűszerpaprikát, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi levest akarunk készíteni (4 főre kb. 12 dl). Ne feledkezzünk meg az áztatóléről sem. Tegyük bele a feldarabolt gombát, sót, borsot, és főzzük kb. fél órát.
Keverjük ki egy tojással, csipet sóval és a liszttel a nokedlitésztát.
Amikor a gomba elkészült, főzzük bele a nokedlit (én az evőkanál hosszabb oldalával szaggatom a hosszúkás nokedliket), ha feljött a leves tetejére a nokedli, már kész is. Szórjuk meg a felaprított petrezselyemmel, és tejföllel tálaljuk.
0 Megjegyzések