A karácsonyi ünnep elképzelhetetlen a bejgli nélkül. Egy baj van vele, általában kireped. Egyszer azt mondta nekem egy elismert cukrász, hogy az a bejgli, ami nem repedt ki, az nem is készült szeretettel. Azóta ehhez tartom magam!
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
2 dl tej
1.5 dkg friss élesztő
1 db tojássárgája
6.5 dkg porcukor
65 dkg finomliszt
30 dkg vaj
A diós töltelékhez
15 dkg dió (darált)
10 dkg porcukor
1.5 ek sárgabaracklekvár
1.5 dl tej
1 marék mazsola
A mákos töltelékhez
15 dkg mák (darált)
15 dkg porcukor
1.5 ek meggylekvár
1.5 narancsból nyert narancslé
A kenéshez
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját és a porcukrot, és elkeverjük.
A lisztbe belekockázzuk a hideg vajat, ráöntjük az élesztős tejet, és alaposan kidolgozzuk.
Hűtőbe tesszük egy órára.
Ha kész, négy egyenlő darabra vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk őket. Kettőt a diós, kettőt a mákos töltelékkel töltünk meg.
A tekercsek végeit picit behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük. Óvatosan megszurkáljuk.
A diós töltelékhez
A diót, a porcukrot, a tejet és a mazsolát a baracklekvárral együtt egy kis lábasba tesszük, és kis lángon, folyamatosan kevergetve 5 perc alatt összefőzzük. Teljesen kihűtjük.
A mákos töltelékhez
A darált mákot, a porcukrot, a meggylekvárt és a narancslevet egy kisebb lábosba tesszük, összekeverjük, és kis lángon, kevergetve 5 percig főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A kenéshez és sütéshez
A tojást kettészedjük. A rudakat először a sárgával, majd a fehérjével kenjük meg.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre. ha kész, hagyjuk kihűlni. ha véletlenül megrepedne, akkor a sütőből kivéve, még szinte forrón össze tudjuk nyomni!
0 Megjegyzések