Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Angolos, fűszeres húsos pite recept

Különleges ízvilágú húsos pite a műfaj kalandos kedvű rajongóinak, és az anglomán lelkületűeknek, amit akár ünnepi fogás gyanánt is elkészíthetünk.

Hozzávalók / 6 adag


hozzávalók a tésztához
25 dkg finomliszt
2 tk só
12.5 dkg hideg, kockázott vaj
1 db tojássárgája
4 ek jéghideg víz
1 db tojássárgája (a kenéshez)

hozzávalók a húsos raguhoz
7 dkg mangalica szalonna
1 db lila hagyma
25 dkg darált sertéshús
8 db borókabogyó
1 db babérlevél
1 db alma
5 dkg aszalt gyümölcsök (áfonya)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 dl vörösbor
1 narancsból nyert narancslé
0.5 teáskanál szerecsendió
0.5 teáskanál szegfűszeg
0.5 teáskanál fahéj
0.5 teáskanál gyömbér
1 evőkanál finomliszt
2.5 dl víz

Elkészítés


tészta
Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és a felkockázott, hideg vajat. Az ujjainkkal gyorsan összemorzsoljuk a vajat a liszttel, vigyázva, nehogy túlmelegítsük tenyerünkkel a tésztát.
A morzsás liszthalom közepébe vájjunk egy kis mélyedést, ide öntjük a tojássárgáját, és nagyjából 4 evőkanál vizet. Határozott mozdulatokkal gyúrjunk kemény tésztát - ha szükséges, adjunk még hozzá vizet.
Formázzuk egy nagy gombóccá, csomagoljuk be fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.
A félóra leteltével helyezzük a tésztát belisztezett deszkára, és vágjuk ketté 2/3-1/3 arányban. A nagyobbik darabot nyújtsuk ki, majd helyezzük kivajazott-kilisztezett piteformába.
Igazgassuk el a szélén, az alját szurkáljuk meg villával, kenjük le tojássárgájával, majd tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe egy negyed órára.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és tegyük félre.

ragu
A felkockázott szalonnát tegyük egy serpenyőbe, és kezdjük el kisütni a zsírját. Dobjuk rá a finomra aprított lila hagymát, és pároljuk üvegesre.
Adjuk hozzá a darált sertéshúst, a borókabogyót és a babérlevelet. Amikor a hús fehéredni kezd, jöhet bele a felkockázott alma, valamint az aszalt vörösáfonya.
Sózzuk-borsozzuk, locsoljuk rá a vörösbort és a narancslevet, és adjuk hozzá a fűszereket. Hintsük meg egy kanál liszttel, majd öntsük fel a vízzel, és gyakori kevergetés mellett főzzük addig, míg kellően besűrűsödik, majd szedjük ki a babért és a borókabogyókat, és tegyük félre.

összeállítás
A fűszeres, húsos ragut az elősütött pitetésztára halmozzuk, és elegyengetjük.
Lefedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Körben az oldalán hozzányomogatjuk a tésztát az alsó réteghez, és levágjuk a túllógó felesleget - ebből akár díszítést is készíthetünk a tetejére.
A pite tetejét lekenjük tojássárgájával, majd egy éles késsel lyukakat vágunk rá, hogy a gőz távozhasson. Visszatesszük a sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések