Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A tö­ké­le­tes bejgli! Nem reped és előre el­ké­szít­he­ted!

Ka­rá­csony­kor a leg­fi­no­mabb fa­la­to­kat tesszük az ün­nepi asz­talra. Azon­ban egy­szerre meg­főzni, meg­sütni min­dent le­he­tet­len! A bejg­li­vel vi­szont előre ké­szül­hetsz, így a leg­na­gyobb munka kö­ze­pette egy moz­du­lat­tal káp­ráz­tat­ha­tod el a csa­lá­do­dat!
A legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül.  Az ünnepi süteményre a háziasszonyok  kényesen ügyelnek: a bejgli akkor jó, ha teteje szép márványos és sütés közben nem reped meg. Azonban sokszor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. Ezért is érdemes előre elkészítened!

A bejgli nagyon jól fagyasztható, ráadásul a mínuszok kifejezetten jót tesznek a tésztának. Így tényleg hibátlan "márványos" bejgli kerülhet ki a sütőből!

Hozzávalók:

* 1 kg liszt
* 20 dkg vaj
* 18 dkg zsír
* 15 dkg cukor
* 2 dl tej
* 1 dkg élesztő
* 1 teáskanál só
* 1 egész tojás

Így készítsd:

* Langyos tejben futtasd fel az  élesztőt.
* Morzsold el a vajat és a zsírt a liszttel, mérd hozzá a cukrot és a sót.
* Tedd hozzá a tojást és az élesztős tejet és jól gyúrd össze.
* Hideg helyen pihentesd.
* Oszd el 6 egyforma részre és formázz belőle cipókat.
* Nyújtsd ki vékonyra, téglalap alakúra (az egyik oldala egyezzen meg a tepsid méretével).
* Kend meg töltelékkel, majd szorosan tekerd fel.
* Ha előre készíted, tekerd egyenként fóliába és fagyaszd le.
* Ha frissen készíted, vagy fagyasztás után (ha kiengedett a tészta) sütőpapírral bélelt tepsibe rendezd egymás mellé a bejgliket, a két végét hajtsd a rúd alá.
* Kend meg a tetejét vékonyan tojással és hagyd fél órát meleg helyen.
* Ha megszáradt, ismét kend meg a tetejét tojással és tedd fél órára hideg helyre.
* Szurkáld végig  óvatosan villával a tetejét.
* 190 fokon kb 45 perc alatt süsd készre.

Töltelékek

Mákos  töltelék / 3 rúdhoz:

26 dkg  cukrot 2,5 dl vízzel főzd össze. Ebbe a  szirupba keverj  40 dkg mákot, majd tegyél  hozzá 2 evőkanál mézet,  szegfűszeget, citromhéjat, késhegynyi fahéjat, mazsolát  és főzd össze egy kicsit.

Diós töltelék / 3 rúdhoz:

2 dl tejet forralj fel 22 dkg cukorral, majd keverj hozzá 40 dkg darált diót. Tegyél hozzá 1 evőkanál mézet, kis fahéjat, reszelt citrom és narancs héjat, mazsolát  és egy picit főzd össze.

A klasszikus mákos és diós bejglin kívül készítheted még gesztenyés, vagy  almás-fahéjas, változatban  is. De bátran variálhatod a tölteléket ízlésed szerint is.

Gesztenyés töltelék /1 adag:

25 dkg gesztenyét 1 tojással 5 dkg cukorral és 10 dkg vajjal jól dolgozz el. Ha túl sűrű lenne, kis tejjel lazíthatod.

Almás-fahéjas töltelék / 1 adag:

Hámozz meg és reszelj le 6 nagy, savanykás almát, keverd össze 30 dkg cukorral és 2 teáskanál fahéjjal. Ha levet ereszt, nyomkodd meg, mielőtt a tésztába töltöd.Kis darált dióval sűrítheted.
Tekerd a bejgliket egyenként alufóliába, így sokáig frissek maradnak!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések