Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A nagymamám mindig szódabikarbónás vízben főzte a tojást. Most elmondom, miért jobb így csinálni

Ha egyszer kipróbálod, mindig így fogod csinálni.
Bizonyára mindenki tapasztalta, hogy némelyik tojás másképp viselkedik főzés közben, annak ellenére, hogy egy dobozból származott. Van amelyik elmerül, van amelyik nem, illetve egyből megreped. Íme néhány trükk, ami megkönnyíti akonyhai életünket.

Szakértők szerint a 7-10 naposnál nem régebbi az ideális a főzéshez. Ezeknek könnyű a hámozása. Sajnos a boltba vásárolt tojásoknál ez nem kideríthető, de vannak tippek, hogy ne érjen meglepetés. Azt mondják, hogy a régebbi tojások kevésbé lúgosak, ezért héjuk jobban tapad, főzés után nehéz meghámozni. Hogy ezt elkerüljük a legjobb, ha 1-2 teáskanál szódabikarbónát teszünk a főző vízbe, ez megnöveli majd a lúgosságát és gond nélkül eltávolítható lesz a héj.

Íme néhány trükk a tökéletesen főtt tojás készítéséhez:


- Ha nem tudja mennyire friss a tojás így ellenőrizze: ha egy tál vízben vízszintesen süllyed el a tojás, akkor nagyon friss, ha függőlegesen, akkor tökéletes a főzéshez, viszont ha feljön a víz felszínére, akkor már régi.
- A repedés megelőzésére a legjobb, ha főzés előtt kivesszük a hűtőből, hogy szoba hőmérsékletű legyen, vagy beáztatjuk kis időre meleg vízbe. Így a főzővízbe téve a hő különbségtől nem pattan el a héj.
- Főzéskor annyi víz szükséges, hogy a tojásokat ellepje az egyenletes keménység eléréséhez.
- A készre főtt forró tojásokat tegyük át jeges vízbe, ez is segíti a könnyű hámozást.
- Ha szeretnénk „arany tojást” készíteni, főzés előtt jól rázzuk össze a beltartalmát és csak azután tegyük a főző vízbe.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések