Mivel igen egyszerű sütemény, bárki bátran hozzáfoghat, mennyei desszert a végeredmény.
Hozzávalók
22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
1 evpkanál holland kakaó (kisebb kanállal)
3 db tojás (nagy)
10 dkg vaj
csipet só
a töltelékhez:
45 dkg túró
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 evőkanál keményítő)
2 db tojás (nagy)
1 nagy üveg magozott meggybefőtt (vagy szezonban 1 kg magozott, előzőleg lecukrozott meggy)
Elkészítés:
A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt, keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a felolvasztott, de visszahűtött vajat.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a massza kétharmad részét.
A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára.
A magozott meggybbefőttetről a levét leöntjük, a gyümölcsöt alaposan lecsepegtetjük. (Ha nyáron készítjük, a meggyet magozzuk ki, szórjuk meg pár kanál cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le - érdemes már előző nap lecukrozni.)
A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport (v. keményítőt) és szintén keverjük össze.
A tojások habját egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő tésztára, majd szórjuk meg az előzőleg lecukrozott, és alaposan lecsepegtetett meggyel.
Végül a kakaós tésztát kiskanállal pötyögtessük a tetejére.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 50-55 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
0 Megjegyzések