Ki hinné, hogy ez az amerikaik hagyományos édessége?
A „legtradicionálisabb amerikai desszert” az almás pite. A pie számtalan formában, különféle töltelékekkel hódít, de almával a legnépszerűbb.
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
6 evőkanál jeges víz
17,5 dkg puha vaj
a töltelékhez:
1 citrom
1,5 kg alma
12,5 dkg cukor
5 dkg barnacukor
2 evőkanál liszt
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a cukorral és a sóval elkeverjük, a jeges vízzel és a hideg vajjal gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, négybe vágjuk, kimagozzuk, és a gerezdeket vékony cikkekre vágjuk. Citromlével elkevert vízbe tesszük, hogy az alma ne barnuljon meg.
A cukrot, a barnacukrot, a lisztet, a citromhéjat, a fahéjat és a szerecsendiót összekeverjük. Az almát lecsepegtetjük, megszórjuk a keverékkel, óvatosan összeforgatjuk.
A tésztát egyharmad-kétharmad arányban két részre osztjuk. A nagyobb darabot sütőpapíron akkorra körlappá nyújtjuk, hogy ki tudjunk bélelni vele egy cakkos szélű tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson. A sütőpapír segítségével a formára borítjuk, a formába illesztjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és a tésztát a formába nyomkodjuk. Villával több helyen megszurkáljuk.
A tésztát ízlésesen kirakjuk az almacikkekkel. Kívülről befelé haladjunk, és sűrűn fedjék egymás az almák.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A maradék tésztát 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk, és kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk derelyeszaggatóval. Az almát berácsozzuk a tésztacsíkokkal úgy, hogy alul-fölül átvezetjük a keresztben futó csíkokat, és megkenjük a tejjel. Ha nincs derelyevágónk, késsel is felcsíkozhatjuk a tésztát, és akkor sem lesz baj, ha a csíkokat csak egymásra fektetjük. A tésztát betesszük a sütőbe, és 10 percig sütjük. Mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra, és még 60 percig sütjük a pitét. Ha túlságosan barnulna, takarjuk le alufóliával. Hagyjuk kihűlni, és csak ezután szeleteljük.
0 Megjegyzések