Két finom leves házasságából egy még finomabb született.
Hozzávalók:
2 db édes alma
50 dkg felkockázott sütőtök
1 kisebb lilahagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál barna cukor
csipet só
csipet őrölt színes bors
1 mokkáskanál őrölt fahéj
2 dl habtejszín
5-6 dl almalé
a karamellizált almához:
2-3 db édes alma
2-3 evőkanál barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl almalé
Elkészítés:
Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra.
A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.
Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.
Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.
Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.
Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.
A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett, karaellizáljuk pár pillanatig.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével.
Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog.
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.
0 Megjegyzések