A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb terrortámadásokkal fenyeget az Iszlám Állam

Szinte egész Európa merényletektől tart: Szlovákia másodfokúra emelte a terrorkészültséget; Kölnben kőtömbökkel védik a dómot; az olasz városok központjait beton- és fémkordonokkal zárták el; szerda este elmaradt egy koncert Rotterdamban, az Iszlám Állam pedig újabb támadásokkal fenyegette meg Spanyolországot.
A fenyegetések ténye önmagában kevés” – jelentette ki Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 hírcsatornán tegnap este. Hogy azok hitelesek is legyenek, folyamatos támadásokra kell váltani őket, az elmúlt négy év európai történelme pedig azt igazolja, hogy ezek a sikeres merényletek menetrendszerűen meg is érkeznek.

A fenyegetés egyben utasítás is

Az Iszlám Állam jelenlegi működése szerint a szélsőséges erők bejelentik a támadás hírét, majd olyan önszervező csoportok felbukkanására várnak, mint amilyen a legutóbbi spanyolországi sejt is volt. Vagyis az ISIS-nek már nem szükséges direkt lecsapnia: a világhálón terjedő radikális ideológiának, illetve az internet sötét oldalán, a dark weben terjedő kiképzési kézikönyveknek köszönhetően a tényleges akciókat rábízhatja azokra a szélsőségesekre, akik a szervezet nevében, valamint azok helyett el is követik a merényleteket.

Az európai társadalmaknak most azzal a kérdéssel kell szembesülnie, miszerint önmagunk védelmében mégis mennyit vagyunk hajlandóak feladni a minket jellemző életmódból – figyelmeztetett a szakértő. Az internet hatalmas kapukat képes megnyitni, de sajnálatos módon mindenki előtt: rengeteg közösség használja a világhálót borzalmas céljai elérésére.

Biztonságiasítás

A lakosságot nagyon könnyű tematizálni, vagyis az illetékesek bizonyos fenyegetéseket nagyobbnak, megint másokat pedig kisebbnek kell láttatni velük a valóságosnál, míg számos fenyegetettségre maguk az események világítanak rá. Egy biztos: a kontinens országainak utcáira vezényelt rendőri, illetve katonai erők jelenléte inkább a lakosságot nyugtatja meg, semmint eltántorítaná a terroristákat – elég csak a Franciaországban járőröző katonákra gondolni, akik több ízben is merényletek áldozataivá váltak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések