A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Olaszország felelősségre vonta a G20-csoportot Soros migráns-barát civiljei miatt

Olaszország a Földközi-tengerről Európába irányuló menekülthullám ügyében nem vonja ki magát a humanitárius befogadás felelőssége alól, de elvárja, hogy a G20-csoport hamburgi csúcstalálkozóján kerüljön napirendre a civil szervezetek szerepe, a Frontex európai uniós határvédelmi ügynökség Földközi-tengeri küldetéséről és a Líbiát, valamint más afrikai országokat célzó visszatelepítési programról - jelentette ki Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök csütörtökön Berlinben.
Olaszország nagy aggodalommal tekint arra az eshetőségre, hogy tovább emelkedik a partjaira érkező menekültek száma, mert “veszélybe kerülhet befogadási képessége” – húzta alá az olasz kormányfő a július 7-én kezdődő kéltnapos csúcstalálkozó európai résztvevőivel a soros német elnökség kezdeményezésére szervezett előkészítő megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón.

Ellentmondásosnak nevezte, hogy a hajótörött menekültek kimentésére nemzetközi akciók zajlanak, de a kimentettek befogadásában nincs nemzetközi együttműködés. Így mindenkit Olaszországnak kell befogadnia, ami “nyomás alá helyezi” az országot.

Olaszország nem szegi meg a szabályokat és nem változtat humánus hozzáállásán, de nehéz helyzetben van és “konkrét hozzájárulást vár az európai partnerektől” – tette hozzá.

Berlin, 2017. június 29. Angela Merkel német kancellár (k) mini-csúcsértekezlet keretében megbeszélést folytat a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20  európai vezetőivel a berlini kancellárián 2017. június 29-én. A G20-csoport következő csúcstalálkozóját Hamburgban tartják július 7. és 8. között.

Több politikai vezető is segítséget ígért Olaszországnak

A civil szervezetek szerepével, a Frontex küldetésével és az afrikai országokkal kidolgozandó visszafogadási megállapodásokkal kapcsolatban az uniós tagállamok igazságügyi minisztereinek jövő heti találkozója is igen fontos megbeszélés lesz – mondta Gentiloni.

A tájékoztatón Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia államfő, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egyaránt segítséget ígért Olaszországnak.

Angela Merkel kiemelte, reményei szerint az igazságügyi miniszterek tanácskozásán sikerül megtenni az első lépést a “legális megoldások” irányába. Elfogadhatatlan lenne, ha az “illegalitás normalitássá válna” – mondta a német kancellár. Hozzátette, hogy elsősorban Líbia stabilizálásáért kell tovább dolgozni.

Franciaország teljesíti a politikai menekültek befogadásával kapcsolatos kötelezettségeit

Emmanuel Macron hangsúlyozta, hogy Franciaország teljesíti a politikai menekültek befogadásával kapcsolatos kötelezettségeit. Ugyanakkor az Olaszországba érkező emberek “80 százaléka gazdasági migráns”, és a politikai és gazdasági indíttatású migrációt nem szabad összekeverni, különben ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok.

Macron példamutatónak nevezte a francia-olasz határvédelmi együttműködést. Mint mondta, ennek célja a “Dublin-hatás” megakadályozása, vagyis annak elkerülése, hogy menedékkérők több országban nyújtsanak be menedékjogi kérelmet.

Olaszország gondjainak megoldásához olyan együttműködésre van szükség, amelynek révén a menedékkérők emberhez méltó ellátást kapnak és gyorsan elbírálják kérelmüket. Az “igazi megoldás, a helyes válasz” pedig a partnerség Afrikával, a nemzetközi fejlesztési politika összehangolása azzal a céllal, hogy a migrációra késztető okokat a kibocsátó országokban kezeljék – mondta a francia államfő.

Ezt emelte ki Mariano Rajoy is, hangsúlyozva, hogy Spanyolország szolidaritást vállal Olaszországgal, de elsősorban a menekülésre késztető okok megszüntetésre kell törekedni és fel kell lépni az embercsempész szervezetek ellen.

Jean-Claude Juncker aláhúzta: az Európa Bizottság már régóta azt az álláspontot képviseli, hogy nem szabad magára hagyni a menekültválságban “hősiesen helytálló” Olaszországot és Görögországot.

Donald Tusk felvetette: a G20-csoport találkozóját záró nyilatkozatban egy rész szólhatna arról, hogy a nemzetközi közösségnek szankciókat kellene bevezetniük az embercsempészek ellen. Így például az ENSZ keretében össze lehetne állítani egy listát az ismert embercsempészekről. Ehhez az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulása is szükséges, ezért a G20-csoport tanácskozása megfelelő fórum lehet egy ilyen kezdeményezés megtárgyalására – mondta Donald Tusk.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések