A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

“Ha Vizoviczki úgy dönt, hogy mindent kipakol a politikai kapcsolatairól, akkor lennének meglepetések”

Sokan megdöbbennének, ha Vizoviczki László vagy Portik Tamás úgy döntene, hogy mindent kipakolnak a magas rangú politikai kapcsolataikról – többek között erről beszélt a PestiSrácok.hu-nak Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnszervezetek elleni osztályának volt vezetője, aki szerint elképzelhető, hogy ezek a bűnözők komoly bizonyítékokkal tarthatják sakkban egykori támogatóikat. A kecskeméti maffiaügy felgöngyölítőjét emellett még a jogerősen lezárult Portik-perről, a Jakubinyi-ügyről, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) jelenlegi vezetője elleni lejáratási kísérletről, valamint a maffiával üzletelő politikusokról is faggattuk.
Komoly maffiaügyek végére tettek pontot a bíróságon, hiszen jogerősen lezárult az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság pere, de Tanyi Györgyöt, illetve az éjszaka megkérdőjelezhetetlen egykori urát, Vizoviczki Lászlót is elítélték első fokon. Ön, aki hosszú évekig küzdött a szervezett bűnözés ellen, elégedett az elért eredményekkel?

Jól ismerem azokat a rendőröket, akik ezeknek az ügyeknek a felgöngyölítésével foglalkoztak, így nem tévedtem nagyot, amikor korábban is azt mondtam, hogy bízom az ő képességeikben és tudásukban. Ha a Vizoviczki-ügyben másodfokon is marasztaló döntés születik, akkor minden tekintetben azt gondolom, hogy sikerült egy olyan mérföldkövet letenni az eljáró hatóságoknak, amivel a magyar maffia jelentős részét a „helyére tették”.

Nincs esetleg hiányérzete? A Fenyő-gyilkosság megbízója megúszta a felelősségre vonást, az Aranykéz utcai robbantás ügyében pedig a Fővárosi Ítélőtábla is utalt rá, hogy Portik Tamásnak lehettek még bűntársai.

A helyzet az, hogy évtizedekkel ezelőtt, amikor ezek az ügyek megtörténtek, akkor a szervezett bűnözői egységeknél dolgozóknak a jelentős része úgy gondolta, hogy ezek a leszámolások az alvilág zártsága miatt soha nem lesznek megoldva. Azt mondták, hogy annyira át van szőve a testület az alvilág által, hogy ezeknek az ügyeknek a megfejtése lehetetlen. Ennek tükrében tudok azonosulni azzal a bírói kijelentéssel, hogy egy-két embernek még a vádlottak padján a helye, de egy dolog valamit tudni és más dolog valamit bizonyítani.

A Fenyő-ügy felbujtójára több tanú is vallott.

Nézze, hozhat az élet még olyan helyzeteket, hogy egy nézeteltérés, érdekkülönbözőség miatt történhetnek váratlan fordulatok.

Mondjuk, hogy Portik Tamás elkezd beszélni?

Ezt is elképzelhetőnek tartom, hiszen Portik Tamásnak számolnia kell azzal, hogy többé nem szabadul a börtönből. Pontosan a Radnai László és társai ellen folytatott büntetőeljárás bizonyította, hogy felszínre kerültek olyan információk, amiből a hatóság tudott építkezni. Az, hogy a kecskeméti maffiaper sikeresen befejeződött, inkább valaminek a kezdete, mint a vége volt.

Igaz, hogy akkor Portikék ellen is vizsgálódtak, de fentről leállították a nyomozást?

Nem igaz. Portik Tamás annyi pénzt költött és olyan jól szervezte a saját bujkálását, hogy nem jutottunk a nyomára. Az tény, hogy a kapcsolatrendszerében voltak olyan személyek, akik értettek ahhoz, hogy hogyan kell segíteni egy illegalitásba vonult bűnözőt. Azonban abban az időben a mi egységünk arra kapott utasítást, hogy a Radnai László által irányított bűnözői kört dolgozza fel. Emellett én magam voltam az, aki a Vizoviczkiről szóló információkat átadtam a BRFK-nak.

De nem történt semmi.

Pintér Sándor belügyminiszter nagyon jól fogalmazott, amikor azt mondta, hogy kecskére bízták a káposztát. Ha akkor azok a szolgálatok, amelyek a rendőrök és a szervezett alvilág kapcsolatrendszerét vizsgálták, tették volna a dolgukat, akkor Hopka Lajos és Gulyás Imre soha nem kerülhetett volna a Nemzeti Nyomozó Irodához.

Nyilván az alvilág a rendőröket ellenőrző szolgálatokhoz is beépült.

Így van. Tonhauser Lászlóék már a rendszerváltás után nem sokkal pontosan tisztában voltak azzal, hogy mi zajlik az országban a maffia kapcsán, de nem tudtak eredményesen fellépni, mert ugyanúgy át volt itatva a rendszer korrupcióval. Ezek a csoportosulások már akkor tudták, hogy úgy tudnak eredményesen működni, ha megvannak a kapcsolataik az igazságszolgáltatásban, a közigazgatásban, adott esetben a politikában. Ez a maffia, ez így működik. A szervezett bűnözés kapcsolatai információ kiszivárogtatásért cserébe komoly fekete pénzekből részesültek.

Kiderül valaha, hogy kik?

Volt, ami kiderült. Csak nagyon sok év telt el. Az, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) lekapcsolta Vizoviczkit és társait, az egy rendkívül nagy eredmény. És ebben benne van az is, hogy Bolcsik Zoltán, az NVSZ vezetője korábbi munkájából adódóan ismerte ezeket a dolgokat és nem hagyta, hogy ez az ügy felderítetlen maradjon. Ugyanakkor jó kérdés, hogy az NVSZ elődje és a rendőrök tevékenységével foglalkozó titkosszolgálat miért nem tette a dolgát.

Ha jól tudom, a titkosszolgálat korrupt munkatársai az ön egységéről információkat szolgáltattak ki az alvilágnak.

Arról volt szó, hogy megpróbálták akadályozni a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkáját. A szervezet akkori igazgatója, Bolcsik Zoltán ellen folyt egy olyan művelet, aminek az volt a célja, hogy lejárassák és ellehetetlenítsék.

Személy szerint kik álltak a háttérben?

Erről nem beszélhetek, mert államtitok. De visszatérve a maffia és a különböző hatóságok kapcsolatára, törvényszerű volt, hogy Vizoviczki kinőtte magát, felépítette a birodalmát és az információs bázisát. Vizoviczki tudta, hogy zajlik ellene felderítő tevékenység, hiszen olyan potentátjai voltak, akik a szervezett bűnözés elleni tevékenységgel foglalkoztak.

Vizoviczki és bűnszervezete teljesen fel lett dolgozva? Ezt úgy értem, hogy Olaszországban például egy bűnszervezet vezetője mellett ott ül az őt segítő, rajta élősködő politikus is.

Mi még nem jutottunk el arra a szintre. Szakmai szempontból az lenne kívánatos, ha az ügyészség berkein belül létrehoznának egy olyan mindentől független szervezetet, amelynek az lenne a dolga, ha egy politikusnál felmerül a gyanú, hogy a maffiával szövetkezik, akkor kíméletlenül fellépnek vele szemben és az illető nem tud bebújni egy védőháló mögé, hanem számolnia kell azzal, hogy akár holnap reggel kopognak az ajtaján és azt mondják neki: „a törvény nevében!”.

Megtörténik ez valaha?

Nem biztos, hogy én meg fogom élni, de azt is tudom, hogy a rendszeren belül nagyon tisztességes rendőrök, ügyészek dolgoznak, de ez a szervezeti forma, ami most van, ez még nem forrott ki eléggé. Jó tizenöt éve, amikor Hágában dolgoztam és képviseltem a magyar érdekeket, akkor Románia kiküldött oda 25-30 fiatal, agilis rendőrt, ügyészt, akiket most viszontlátok. Persze tudom, hogy erre a politikai élet szereplői biztos legyinteni fognak, de az nagyon nem mindegy, hogy tudja azt egy ország állampolgára, hogy ugyanolyan léptékkel mérnek mindenkit, aki bűncselekményt követ el.

Korábban úgy nyilatkozott, a Vizoviczki-ügyben is előkerülhetnek közszereplők.

Ha Vizoviczki úgy dönt, hogy megszólal a politikai kapcsolatairól és mindent kipakol, akkor lennének meglepetések.

Magas rangú politikai szereplőkről tudna beszélni?

Igen. Csak nyilván itt érdekek dominálnak.

Zsarolhatja ezeket az embereket?

Valószínűleg.  Nézze, egy komoly bűnszervezetnek igenis vannak politikai kapcsolatai. Ahhoz, hogy célt tudjanak elérni, szükségük van politikai kapcsolatokra. Ma is ülnek az Országgyűlésben olyan személyek bal- és jobboldalon egyaránt, akik segítették egy-egy bűnszervezet működését.

Ha már itt tartunk, ha Portik Tamás megszólalna, akkor is meglepődnénk, hogy kikkel tartotta a kapcsolatot?

Meg vagyok róla győződve, hogy igen. Radnainál is mindenki azt mondta, hogy ő egy olyan személyiség, aki soha az életben, semmit nem fog mondani. És mégis. Régi szövetségek, régi kapcsolatok sutba lettek dobva. Kérdés, ha Portik megszólal, és beszél valakikre, mennyire tud hiteles lenni és mivel tudja alátámasztani.

Lehetnek ezeknek a bűnözőknek bizonyítékai, videofelvételei, hangfelvételei?

Hogyne. Radnai is elő tudott húzni olyat a tarsolyból, amin megdöbbentünk.

Politikusról?

Nem. Rendőrökről. Nem lennék meglepve, ha adott esetben Portik is előjönne konkrétumokkal.

Esetleg azokról, akikben végig bízott, és nem mentették meg?

Például. Portik Tamás nyakán ott van egy súlyos ítélet és nem hiszem, hogy fogvatartottként képzeli el az életét.

Most mégis úgy tűnik.

Most igen. A jogerős ítélet szerint ott is a helye, ahol van. Azt gondolom, hogy azzal számolni kell, hogy Portik és akár Vizoviczki is beszélni kezd.

Vizoviczki még fenyegetőzött is azzal, hogy kipakol, ha nem engedik ki az előzetesből.

Olvastam a sajtóban. Nála is az a kérdés, mint Portiknál, hogy mennyire hiteles, amit mond.

Portikról évek óta köztudott, hogy legalább kétszer találkozott a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori vezetőjével, Laborc Sándorral, így akár a szolgálatok is elláthatták információkkal. Van összefüggés a Portik-Laborc találkozó és az ön rendőrségtől való távozása között? Ezt azért is kérdezném, mert noha önt név szerint nem emlegették, de Portik „panaszkodott” Laborcnak azokra a rendőrökre, akik a leszámolásos ügyekben ellene nyomoztak.

Az nonszensz volt, hogy Portik Tamással leült tárgyalni az NBH vezetője, de önszántamból jöttem el 2008-ban a rendőrségtől. Az viszont igaz, hogy voltak olyan elképzelések a politikai vonalon a szervezetünk átalakításával kapcsolatban, amivel nem értettem egyet. Ez volt az egyik oka, hogy úgy döntöttem, befejezem.

Az nem adott némi lökést, hogy az NNI-n belül eltűnt az a jelentés, amiben leírta, hogy az alvilág kapcsolatban áll bizonyos politikusokkal?

Abban a jelentésben olyan konkrétumok voltak, hogyha úgy működött volna a rendszer, ahogy Olaszországban, akkor több honatyát, oldaltól függetlenül bilincsben vittek volna el a hatóságok.

Milyen jellegű bűncselekményről volt szó?

Gazdasági.

Személyesen találkoztak a felek?

Nem, közvetítőkön, ügyvédeken keresztül tartották a kapcsolatot, akiknek a segítségével zajlott az információáramlás, de ennél többet nem mondhatok az ügyről. Azt érdemes leszögezni, hogy a maffiával való üzleti kapcsolat nagyon komoly veszélyt jelent akár egy ország biztonságára nézve is, hiszen egy ellenséges állam titkosszolgálata is tudomást szerezhet erről, amit ha kiszivárogtatnak, azzal komoly károkat tudnak okozni. Arról nem beszélve, ha a külföldi titkosszolgálatok mozgatják ezeket a magyar bűnözőket.

Néhány hónapja robbant a hír, hogy a szervezett bűnözés ismert alakja, Jakubinyi Róbert a belügyminisztert akarta kreált dokumentumokkal külföldön lejáratni. Abban az ügyben is felmerült, hogy akár külföldi szolgálatok is állhatnak a háttérben. Az ön rendőri pályafutása alatt derült ki olyasmi, hogy Jakubinyi már akkor tartotta ezekkel a szervekkel a kapcsolatot?

Erről azért nem mondanék túl sokat, mert folyamatban lévő ügyről van szó.

Ha jól tudom, rá korábban is az volt jellemző, hogy hazugságokkal próbált házalni külföldi hatóságoknál.

Az ilyen emberek adott esetben zavart tudnak okozni akár egy ország működésében is, de a magyar szervek szerencsére résen voltak. Ezek nagy játszmák. Az ügytől elvonatkoztatva az elárulható, hogy a szervezett bűnözésben résztvevő csoportokat és azok vezetőit a külföldi és magyar titkosszolgálatok mindig megpróbálják felhasználni. Volt, hogy a magyar szolgálatok az energolos időkben ezzel vissza is éltek.

Kiderül valaha, hogy kik álltak Portikék és az olajosok mögött?

Részben már kiderült.

A katonai titkosszolgálatra gondol?

Nem gondolok én senkire, de visszatérve a beszélgetésünk elejére, senki nem hitte volna, sőt legyintettek, ha arról volt szó, hogy Radnai, Portik, vagy Vizoviczki felelősségre lesz vonva, hiszen azt mondták, hogy annyira kinőtték magukat és olyan kapcsolatrendszerük van, ami miatt ez lehetetlen. Ugyanakkor még nem szabad hátradőlnie senkinek, mert az utódok bármikor kinőhetnek. Most van egy hatalmi vákuum és arra kell nagyon figyelni, hogy mik lesznek az alvilág következő lépései. Mindent összevetve ez egy nagyon komoly folyamat volt, hogy a rendőrség idáig eljutott. Ez nem a véletlen műve.

Mi következhet ezután?

A történet úgy lenne kerek, ha bekopogtatnának azoknak a politikusoknak az ajtaján is, akik összefüggésbe hozhatók ezekkel a bűnözőkkel.  De fontos kiemelni, én a bűnöző politikusokról beszélek, hiszen a képviselők között is nagyon sok tisztességes ember van. Nekem a beosztottjaim miatt nagyon fájó dolog volt az a pont a munkám során, amikor az egyik kormánypárti polgármestert és a családját védtük, mert azt az információt kaptuk, hogy a politikust meg akarják támadni. Ő azonban politikai haszonszerzésből egy vezető napilapban az egészet úgy adta elő, hogy őt megfigyelték. Ezt azért mondtam el, mert a mi egységünk tagjaiban soha nem merült fel, hogy valamit felkérésre, lejáratás céljából tegyünk. Azért mentünk oda, hogy segítsünk, teljesen mindegy volt, hogy az illető milyen politikai nézeteket vall, erre a polgármester három nappal később még fel is jelentett minket. (Orosz István ugyan nem mondta ki, de nyilván a XVII. kerületi polgármester esetére gondolt, akinek az akkori nyilatkozatát az ügyről itt olvashatják.)

Ne csak olvasd, add is tovább!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések