Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Az életébe is kerülhet! Lelepleződött a csalás! Azonnal hagyja abba a kókuszzsír használatát!

Azt hit­ted, a kó­kusz­zsír a le­hető leg­egész­sé­ge­sebb zsi­ra­dék? Úgy tűnik, ez té­ve­dés. Sőt, szak­or­vo­sok azt ál­lít­ják, hogy ugyan­olyan egész­ség­te­len, mint az ál­lati zsí­rok. De vajon miért?
Az amerikai kutatók szerint a kókuszzsír tele van telített zsírsavakkal, majdnem hatszor annyi van benne, mint például az olívaolajban. A jelentés szerint a kókuszzsír 82 százaléka telített zsírsavakból áll, míg a sertészsírnak csak 39 százaléka, a marhafaggyúnak 50 százaléka, a vajnak pedig 63 százaléka telített zsír.

Az American Heart Association már az 1950-es évek óta a telített zsírok mennyiségének csökkentését javasolja az étrendben, mivel ezek a zsírsavak segíthetik a “rossz” LDL koleszterinszintjének emelkedését. Ez pedig azért káros, mert elősegítheti a plakkok, vagyis lerakódások kialakulását az erekben, az érelmeszesedés pedig szív- és érrendszeri betegségek, illetve stroke kialakulásához vezethet. A “jó” HDL koleszterin ezzel szemben segíti a felesleges koleszterin visszajutását a májba, és végső soron annak kiürülését.

A kutatók inkább a növényi olajokban, valamint a halban, a diófélékben és az avokádóban megtalálható telítetlen zsírsavak fogyasztását ajánlják. Egy átlagos testsúlyú férfinak naponta legfeljebb 30 gramm, egy átlagos nőnek legfeljebb 20 gramm telített zsírsavat lenne szabad naponta fogyasztani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések