Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Hogyan készül a zsurek, azaz a lengyel húsvéti kovászolt leves?

A hagyományos lengyel leveshez először el kell készítenünk a kovászt.
Hozzávalók: 
6 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 
2-3 gerezd fokhagyma, 
1 db babérlevél, 
4 db egész bors, 
1/2 szelet rozskenyér, 
1 liter meleg víz

A kovász elkészítése: Rakjuk egy nagy üvegbe a lisztet, a babérlevelet és a borsot. Tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük rá a meleg vizet. Keverjük össze és rakjuk bele a kenyeret is. Az üveget takarjuk le és tegyük 3 napra meleg helyre. Ezután vegyük ki a kenyeret és szűrjük le a folyadékot. Az így készült kovász hűtőszekrényben akár 2 hétig us eláll.

A leves elkészítése:

Akkor lesz a legfinomabb a leves, ha a sonka levéből készítjük. A felforralt lébe (1,5 l) öntsük bele fél liter kovászt, és forraljuk össze. A kovásztól savanykás íze lesz a levesnek. Sóval, borssal, majoránnával ízesítsük. Főtt tojással, túróval, reszelt tormával és kolbásszal kínáljuk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések