Most virágzik az akácosban a turbolya, szedtem belőle. Friss, ánizsos illata van, kicsit érdemes nyersen rágcsálni belőle, ha finom, akkor turbolya, ha nem, dobjuk el, az más növény. Érdekes illóolaja nem bírja a hosszú főzést. A krémleveseknél általában először megfőzzük a levest, utána sűrítünk, itt most először krémlevest készítünk, és utána tesszük hozzá az ízesítő növényt. Idényjellegű leves, nagyon olcsó, nagyon tavaszi, nagyon friss, üde kellemes ízvilágú. Gluténmentes és tejmentes.
Hozzávalók / 2 adag
40 g turbolya (2 csokor)
40 ml napraforgó olaj
50 g vöröshagyma (1 kisebb)
50 g kölesliszt (2 ek.)
1 csipet fehér bors
5 dl víz
5 g só
Elkészítés
A hagymát összevágjuk, az olajon kicsit dinszteljük. Sózzuk, felöntjük vízzel.
Hozzákeverjük a köleslisztet, 10 percig főzzük, amíg besűrűsödik.
Ollóval beleaprítjuk a turbolyát, fehér borssal ízesítjük, egyet rottyantunk rajta, és kész.
Amikor kicsit lehűlt, botmixerrel eldolgozzuk. Amikor kezd nőni a turbolya, akkor csak mixeljük. Ha már virágzik, akkor a szára már keményedik, ilyenkor a mixelés után a szálas részei egyben maradnak, ezért fémszűrőn átszűrjük.
Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
0 Megjegyzések