Tipikusan magyar étel, noha a neve egészen másra utal, ami nem Székelyföldet jelenti, hanem Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Hozzávalók / 2 adag
0.5 kg pulykamell (felkockázva)
0.5 kg savanyú káposzta (kissé összevágva)
2 közepes fej vöröshagyma (kockára vágva)
3 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 db paradicsom (apróra vágott)
0.5 db paprika
2 kk fűszerpaprika
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
bors ízlés szerint
175 g tejföl
1 evőkanál finomliszt
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
(A savanyú káposztát nem szoktam kiöblíteni, mert savanyúan szeretem.) De aki így nem szereti, természetesen kiöblítheti a káposztát folyó víz alatt. Az eredeti recept sertéscombot vagy -lapockát javasol, de mi nem eszünk sertéshúst, ezért szoktam pulykamellből készíteni. Aki szereti és eheti, főzhet bele füstölt húst is.
Olajat hevítünk, amiben megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Erre az alapra tesszük a felkockázott pulykahusit, fehéredésig sütjük, majd megszórjuk 2 kk pirospaprikával, jól átkeverjük és felöntjük kevés vízzel. Fűszerezzük kevés ételízesítővel (ne feledjük hogy a káposztánk elég sós), őrölt köménnyel, borssal, beletesszük a paprikát és a paradicsomot és fedő alatt félpuhára főzzük.
Kb 20-25 perc elteltével beletesszük az összevágott káposztát és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Fedő alatt készre főzzük, majd a főzés végén behabarjuk.
Jó étvágyat hozzá!
0 Megjegyzések