Miközben a munkahelyemen a főnököm zakójára tűztem fel a Kokárdát az ünnepség előtt, beindult a fantáziám a szép, színes forma láttán. Először sütemény formában képzeltem el, de túl későn érkeztem haza, és nem volt kedvem még a sütőt is bekapcsolni. Maradt a sütés nélküli változat. Az elmúlt évben többen is elkészítették, volt aki a barna réteget kihagyta, de én pont azért készítettem így, mert nem csak ízben egészíti ki jól a csokis réteg, hanem kiemeli a sötét barna réteg a kokárda élénk színeit.
Hozzávalók / 6 adag
A barna réteghez
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
5 dkg étcsokoládé (olvasztott)
2 ek cukrozatlan kakaópor
20 ml habtejszín (vagy tej, szükség szerint)
A piros és zöld réteghez
15 dkg darált háztartási keksz
10 dkg porcukor
5 dkg margarin
20 ml habtejszín (vagy tej, szükség szerint)
10 csepp ételfesték (piros, zöld)
0.5 teáskanál császárkörte aroma
5 csepp keserűmandula aroma
A fehér réteghez
10 dkg kókuszreszelék
8 dkg porcukor
5 dkg margarin
Elkészítés
A barna réteghez a darált kekszet, a porcukrot, a kakóport összekeverjük.
Elmorzsoljuk a margarinnal, majd egy kevés tejszínnel és 5 dkg olvasztott csokival összegyúrjuk. Annyi tejszínt adunk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen, de ne lágy!
A piros és zöld réteghez is a darált kekszhez adjuk a porcukrot, elmorzsoljuk benne a margarint, és annyi tejszínt adunk hozzá, hogy kemény legyen, de összeálljon.
Ezután kettéosztjuk úgy, hogy a piros kicsit több legyen.
A piros réteghez egy kevés császárkörte aromát keverünk, hogy legyen valamilyen íze, meg piros ételfestéket, hogy színes legyen, a zöldhöz meg zöld színű keserűmandula aromát és zöld ételfestéket keverünk.
Mivel az aroma is lágyítja a tésztát, szórunk hozzá még egy kis kekszmorzsát, és először azzal keverjük el a festéket és az aromát. Gyurma állagú legyen!
A fehér réteghez a kókuszreszeléket a porcukorral, és a margarinnal gyúrjuk össze. (Sajnos nem volt szép fehér kókuszreszelékem itthon.)
A tésztát - 2 sütőpapír között lehet tapadásmentesen kinyújtani - kb. 8 mm vastagra nyújtjuk.
A középső zöld tésztából rudat sodrunk, azt betekerjük a kókuszosba, azt a pirosba, végül a kakaósba. Minden réteg csak egyszer érje körbe az előzőt! Nehéz pontosan kiszámítani. Ha szélesebb, levágjuk a fölösleget, ha nem ér össze, kipótoljuk.
Fóliába csomagoljuk a hengert szorosan, és jól lehűtjük. Vékony pengéjű késsel szeleteljük. Egy-egy karikákba egy fogpiszkálóval bordákat nyomkodunk, így hasonló lesz a kokárdához.
0 Megjegyzések