A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kitoloncolhatják a magyarokat Angliából! Óriási a botrány a szigetországban!

Pánik és zűrzavar tört ki a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok között, miután kiderült, hogy a kormánynak az új szabályozás szerint lehetősége van arra, hogy kiutasítsa azokat az uniós polgárokat, akik nem rendelkeznek teljeskörű egészségbiztosítással (CSI).
A britek unióból való kilépése már hosszú hónapok óta bizonytalanságban tartja a szigetországban élő uniós állampolgárokat. Időnként felröppen egy-egy hír, ami aggodalomra, vagy pánikra adhat okot. Jelenleg a brit kormány egy új szabályozása csapta ki a biztosítékot, miszerint lehetősége van az államnak arra, hogy kiutasítsa Nagy-Britanniából azokat az uniós állampolgárokat, akiknek nincs teljeskörű (CSI) egészségbiztosítása - írja a penzcentrum.hu.

Egy jogász által megjelentetett tájékoztató szerint viszont nagyon ellentmondásos az intézkedés. Arra figyelmeztet, hogy azok az uniós polgárok, akiket az új rendelet szerint nem illet meg a tartózkodási jog, azok között vannak diákok, és brit polgárok házastársai is. A legtöbb uniós polgár jogosult az NHS (ami szintén egy egészségbiztosítási forma), ezért sokaknak nem volt a fontossági listájának a tetején, hogy azonnal kiterjessze a biztosítását.

A hír kirobbanása óta pánik hullám söpört végig az uniós polgárokon az Egyesült Királyságban az Independent szerint. Nagyon sok ember írt és kommentálta a helyzetet, a cikket megosztotta egy Facebook csoport is, akik kampányolnak az intézkedés ellen. Itt sok diák kifejezte az aggodalmát, mivel nagyon sok egyetemista tanul Nagy-Britanniában, és nagyon sok brit állampolgárnak a házastársa olyan uniós polgár, aki nem dolgozik. Az új szabályozás szerint nagy a kockázata, hogy őket kiutasítják az országból.
  • Mint ahogy a diákok többsége, én sem voltam tisztában azzal, hogy követelmény a CSI. Annak ellenére, hogy Skóciában fejezem be a PhD tanulmányaimat, nincs jogom itt maradni az országban, hogy a brit államnak adózzak, és nekik kamatoztassam a tudásomat. Úgy érzem, az uniós polgárokat most másodrendűnek kezelik, senki sem törődik a jogainkkal, és a családjainkkal, akik nagyban függnek tőlünk. Nagy a bizonytalanság, nem tudjuk, mit hoz a holnap”

– mondta a brit lapnak egy Skóciában élő német PhD hallgató.

“Számomra az is nagy kérdés, hogy a héten Svédországba utazom workshopra, és ha az egynapos utazásom után visszajövök az Egyesült Királyságba, akkor az bűncselekmény? Nagyon ijesztő a helyzet” – írta egy másik uniós polgár.

A jogász, akinek a tájékoztatására kirobbant a botrány, felesleges pánikkeltésnek nevezte a minisztériumi intézkedését. Szerinte az az egyik legnagyobb baj vele, hogy egy kalap alá veszi például a lengyel hajléktalant, és a brit bankigazgató francia feleségét, és nem tartja valószínűnek, hogy ezt az intézkedést tényleg használni fogják.

Pont ma délelőtt a magyarországi brit nagykövet is próbálta csitítani a kedélyeket. Ugyan nem a témában szólalt fel a nagykövet, de amit mondott ebben az esetben is nyugalomra adhat okot.
Az elszakadás nem az ellentétekről, és főként nem a bezárkózásról szól, a cél elsősorban a jó partnerségi viszony kialakítása. Éppen ezért Nagy-Britannia a tárgyalások során mindkét fél számára előnyös megállapodásra törekszik majd”
– emelte ki HE Iain Lindsay OBE, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete a “Portfolio – RICS Valuation and Investment 2017” konferencián. A nagykövet azt is leszögezte, hogy a szigetország továbbra elkötelezett a tőke és munkaerő szabad áramlása mellett, azt ezt szolgáló gazdasági és politikai szövetség kialakítása azonban az előttünk álló időszak kihívása.
Közeli kapcsolatra törekszünk majd a jövőben is az unió tagországaival; az EU-t ugyan elhagyjuk, de Európát nem”
– szögezte le a nagykövet.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések