Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Itt a titok: így készül a nagyi foszlós kalácsa

Gyakoroljuk a kalácssütést, hogy húsvétra jól menjen!
Hozzávalók: 

50 dkg liszt + 1-2 evőkanál a tészta kidolgozásához
2 dkg friss élesztő
1 db tojás
1 teáskanál hideg víz
2 dl tej
8 dkg cukor
1,5 teáskanál só
7-8 dkg vaj

Elkészítés: 

A tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá 1 mokkáskanál cukrot. Az élesztőt morzsoljuk bele és futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a cukorral és a sóval. A tojást verjük fel, az 1/3-át tegyük félre. A vajat kockázzuk fel.

Folyamatos keverés mellett először adjuk a liszthez a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet, a tojás 2/3-át, majd a puha vajkockákat is. Alaposan dolgozzuk össze, majd letakarva tegyük meleg helyre kb. 1 óráig.

Ha megkelt, gyúrjuk át a tésztát, és megint pihentessük 10-15 percig. Ezután vágjuk 3 részre a tésztát. Sodorjunk mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat, és ezeket lazán fonjuk össze. A kalácsot újabb 45 percen át letakarva pihentessük.

A félretett tojással kenjük meg a kalácsot, tegyük sütőbe és 175 fokon süssük aranybarnára.

Ha érdekesnek találtad a bejegyzés, kérjük oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések