Megtaláltam a fánk sütő formákat, de a recepteket már nem tudom, hova tettem, így elkezdtem keresgélni az interneten amerikai fánkok után. Az egyik angol oldalon találtam meg ezt a receptet, és annyira megtetszett, hogy másnap el is készítettem. Cukormentes verzióban is csináltam egy adagot (cukor helyett glukonont és xilitet használtam). Igen nagy sikere lett, egy darab se maradt
Hozzávalók / 6 adag
2 bögre finomliszt (a bögrék az angol mértékegység szerinti "cup"-ot jelölik)
1 bögre cukor
1 bögre barna cukor
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só (az eredeti recept szerint tengeri só kell, én sima asztali sót használtam)
180 ml író (én sima tejet használtam, de lehet kefirrel is, illetve 3/4 bögre tej és 3/4 evőkanál ecet keveréke)
2 db tojás
2 ek vaj (olvasztott)
1 teáskanál vanília aroma
Fehér máz
1 bögre porcukor
2 ek tej
1 teáskanál vanília aroma
Fahéjas "kabát"
10 dkg vaj (olvasztott)
10 dkg cukor (ízlés szerint)
1 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt ~200°C-ra, és kivajazzuk a sütőformát (muffin sütőforma is megteszi).
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a sütőport és a sót. Keverjük hozzá a tejet, a tojásokat, a vanília aromát és a vajat. Ezeket simára keverjük.
A fánk formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 8-10 percig sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt kivesszük őket a formából.
Fehér máz
Keverjük össze a porcukrot, a tejet és a vanília aromát egy kis tálban.
Mártogassuk meg a fánkok tetejét a cukormázban és hagyjuk lecsurogni, majd megszilárdulni egy tálcán.
Fahéjas "kabát"
Megolvasztjuk a vajat (a 10 dkg csak közelítő érték, annyi vajat érdemes megolvasztani, amennyi a fánkokra elég).
Összekeverjük a cukrot a fahéjjal (itt is ugyanaz a helyzet, mint a vajnál, tetszés szerint lehet a cukor és a fahéj mennyiséget variálni).
A fánkok tetejét először a vajba mártjuk, majd meghempergetjük a fahéjas cukorban.
0 Megjegyzések