A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, mert volt még itthon pár szép fej. Most, hogy ilyen szép idő van és az ember végre "kiszabadulhat" a házból egy kis kerti munkára, a rizottó jó választás lehet, ha gyors és könnyű ebéd kell.
Hozzávalók / 2 adag
Az alaprizottóhoz
15 dkg rizottó rizs
5.5 dl zöldség alaplé
2 ek olívaolaj
1 közepes db sonkahagyma
1 gerezd fokhagyma
4 dkg parmezán sajt (reszelt)
1 ek vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A pirított gombához
6 nagy db csiperkegomba
1 ek vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük, és takarékon melegen tartjuk.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát, és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát, és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez, és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz.
A végén belekeverjük a vajat és a parmezánt.
Miközben a rizst pároljuk, elkészítjük a gombát. A fejeket megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, majd lepirítjuk.
Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, lefedve 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
0 Megjegyzések