Finnországi életem egyik gyöngyszeme!
Hozzávalók / 8 adag
Az omlós tésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
5 g sütőpor
0.25 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 csomag vaníliás cukor
1 ek vaj (a forma kikenéséhez)
Az öntethez
200 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
1.5 dl tej
1 db tojás
5 ek cukor (kristály)
1 ek porcukor
Elkészítés
Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra.
Egy kör alakú tepsit vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük. A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával.
Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utánacukrozhatunk még).
Előmelegített sütőben készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul, és az öntet zselés masszává alakul).
Ha kész, hideg vaníliaöntettel tálaljuk.
0 Megjegyzések