Egy francia gasztronómiai blogban találtam rá. Igaz, ott muffin formában volt elkészítve, de én most mini kuglófként sütöttem meg. Az adag 12 db muffinra vagy 8 db mini kuglófra elegendő. Érdemes rögtön duplázni vagy triplázni, mert annyira finom az íze, lehelet könnyű a tésztája, hogy 1 darabnál biztos nincs megállás.
Hozzávalók / 4 adag
4 db tojás (L-es)
8 dkg vaj
13 dkg cukor
12 dkg szitált finomliszt
1 citromból nyert meyer citromhéj
1 citromból nyert meyer citromlé
0.5 teáskanál sütőpor
1 csipet só
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük.
Egy tálban a tojássárgákat a cukorral addig habosítjuk, amíg kifehéredik. Hozzáadjuk a reszelt citrom héjat, a citromlevet (ez nekem 70 ml lett), majd a langyosra hűlt vajat, és addig keverjük, amíg az állaga homogén nem lesz. Összekeverjük az átszitált lisztet és a sütőport, majd beledolgozzuk a tojásos keverékbe. A tojásfehérje-habot óvatosan, apránként belekeverjük.
A masszát elosztva belekanalazzuk a mini kuglófformába. Minden formába kb. csak 3/4 részéig, mert sütés közben a sütőportól emelkedni fog. 180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Ha kész várjunk néhány percet, és csak utána szedjük ki a formából őket.
Kihűlve tálaljuk, ha igény van rá, esetleg a tetejüket enyhén porcukrozzuk, és kínáljunk mellé citromkrémet.
0 Megjegyzések