Egy újabb pogácsa a kedvelőknek tőlem. Egy szakácskönyvben találtam. Gondoltam, kipróbálom.
Hozzávalók / 8 adag
Az első tésztához
30 dkg finomliszt
1 teáskanál só
15 dkg vaj
15 dkg sertészsír
2 ek rum
A második tésztához
30 dkg finomliszt
1 kávéskanál só
4 db tojássárgája
1 ek citromlé (fél citrom leve)
2 dl tejföl
A tetejére
1 db tojás
3 teáskanál szezámmag
Elkészítés
Az első tészta hozzávalóit összegyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk.
A második tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy rétestészta állagú legyen. Nálam 2 dl volt a tejföl.
A második tésztát is kinyújtjuk akkora nagyságúra, mint az elsőt. Az elsőként kinyújtott lapra tesszük, majd három-négyszer hajtogatjuk, mint a vajas tésztát (15-20 percenként).
A tészta felénk lévő 1/3 részét a középső harmadra hajtjuk, majd a szembe néző harmadot is közép irányba, aztán a tészta két végét szintén középre hajtjuk, aztán lefelé fordítjuk. Ezt a hajtogatást végezzük el, akkor lesz szép leveles, minden réteg szétnyílik.
Végül két ujjnyira kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, majd szaggatjuk, szezámmaggal meghintjük. Szilikonos sütőpapírra tesszük. 210 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük. Félidőben a tetejét letakarjuk, hogy meg ne égjen!
0 Megjegyzések