A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kompromisszumos javaslat készül az uniós menekültügyi rendszer reformjáról

Németország az EU menekültügyi rendszerének reformjáról szóló kompromisszumos javaslaton dolgozik Franciaországgal, az Európai Bizottsággal (EB) és az EU soros elnöki tisztségét betölt Máltával együttműködésben - mondta kedden Berlinben a német belügyminiszter az EB migrációs ügyekért felelős biztosával folytatott megbeszélése után.
Thomas de Maiziere kiemelte: teljes mértékben át kell alakítani a menekültügyi rendszert, hogy valamennyi tagországban "azonos szabványok, azonos eljárások és mércék" érvényesüljenek.

Mint mondta, "különösen nehéz" ügy a menekültügyi eljárás lefolytatásáért felelős ország megállapítására szolgáló dublini rendszer és az "elosztási igazságosság". 

A reform közeljövőbeni végrehajtásában "nem reménykedem nagyon, de azért jobban, mint egy évvel ezelőtt", hiszen a máltai uniós csúcs megnyitotta a kompromisszum felé vezető első utakat - mondta a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy akár már az idei első félévben, a máltai elnökség idején megállapodásra lehet jutni, vagy elő lehet készíteni a reformot annyira, hogy az év második felében dönthessenek róla.

Dimitrisz Avramopulosz uniós biztos kiemelte: az EB kedden megkapta Németország és Franciaország levelét a közös elképzelésekről, amelyek a testület törekvéseivel egy irányba mutatnak. 

Brüsszel és Berlin egyetért abban, hogy a következő hónapokban előre kell jutni a dublini rendszer reformjában, a szolidaritásra és a "felelősség tagállamok közötti méltányos megosztására" építve. 

Dublin reformja ahhoz a szélesebb körű törekvéshez tartozik, amely egy "hatékony és átfogó menekültügyi rendszer" kifejlesztését célozza. A bizottság reméli, hogy a reformról gyorsan egyetértésre lehet jutni, és így a menekültügyi eljárásokban, a menekültek jogainak védelmében és a visszaélések elkerülésében is javulást lehet elérni - mondta az unós biztos.

Kiemelte, hogy a migráció ügyének kezeléséhez elengedhetetlen az együttműködés az EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országokkal, amelyekből a menekültek származnak, illetve amelyeken áthaladnak. Brüsszel ezért üdvözli, hogy Németország erőteljesen és tettekkel is támogatja az EU kifelé irányuló megközelítését. A hozzájárulás Líbia stabilizáláshoz éppen úgy kiemelten fontos, mint az együttműködés Tunéziával, Algériával, Egyiptommal és Marokkóval, nem csak a líbiai határokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében, hanem azért is, hogy ne alakuljanak ki újabb migrációs útvonalak - mondta a görög konzervatív politikus.

Dimitrisz Avramopulosz a találkozó után előadást tartott a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) - Thomas de Maiziere pártjához - közel álló Konrad Adenauer Alapítványnál. A tervezett reform fő vonalait vázolva kiemelte: az EU "kapui nyitva állnak" a menekültek előtt, de a "szabálytalan migrációt" fel kell tartóztatni, a védelemre nem szoruló menedékkérőknek pedig el kell hagyniuk az EU-t.

Arról is szólt, hogy a migrációs válság nagyobb fenyegetés, mint a 2008-ban elmélyült világgazdasági, pénzügyi válság mert az EU alapértékeit érinti. Az uniós külső határok hatékony védelmének megteremtése nagy eredmény, de a kontinens fejlődéséhez szükséges mobilitás lehetőségéről  is gondoskodni kell. 

Nem szabad elfelejteni, hogy a mobilitás, "a migráció gazdag és sokszínű kultúránk része, és mindig pozitív hatással volt Európa fejlődésére" - mondta az uniós biztos, hangoztatva, hogy nem szabad engedni az intoleranciát, a kirekesztést és a bezárkózást követelő erőknek.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések