A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Februárban lassult az amerikai magánszektor teljesítményének növekedése

A várt erősödés helyett lassult kissé a januári 14 havi csúcshoz képest az amerikai magánszektor teljesítményének a növekedési üteme februárban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden közzétett előzetes havi adatai szerint.
Februárban a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 54,3 pontra csökkent a januári 55,0 pontról, 22 havi csúcsról. Elemzők növekedést, 55,3 pontot vártak februárra. 

A szolgáltatóipari BMI 53,9 pontra csökkent februárban a januári 55,6 pontról, 14 havi csúcsról. Elemzők növekedést, 55,8 pontot vártak februárra.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorok egyesítésével képzett összetett BMI 54,3 pontra csökkent a januári 55,8 pontról, 14 havi csúcsról.

Az összetett index a februári csökkenés ellenére is sorban a tizenkettedik hónapja áll az 50 pontos határ felett. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

"A magánszektor teljesítménynövekedésének lassuló februári üteme arra utal, hogy veszített valamelyest a lendületéből az elnökválasztást követő gazdasági növekedés. Februárban az elkövetkező tizenkét hónap kilátásaira vonatkozó üzleti hangulatindex is romlott, ami arra utal, hogy a vállalatok óvatosabbá váltak beruházási és munkaerő felvételi terveikben" - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Megjegyezte azonban, hogy a magánszektor teljesítménye a februári lassulással együtt is 2,5 százalékos éves GDP-növekedést valószínűsít az első negyedévben.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések