A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Simicskó: Egyiptom stabilitása nélkül nincs európai biztonság

Egyiptom stabilitása nélkül nincs európai biztonság - hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter kedd délután az MTI-nek, miután a Honvédelmi Minisztériumban fogadta Sedki Sobhi vezérezredest, az Egyiptomi Arab Köztársaság védelmi miniszterét.
A két miniszter a többi között a katonai kapcsolatok mélyítéséről, védelmi ipari együttműködésről, valamint aktuális biztonságpolitikai kérdésekről, köztük a migrációs válsághelyzetről és a terrorizmus elleni küzdelemről is tanácskozott. 

Simicskó István a megbeszélés után kiemelte: az egyiptomi védelmi miniszterrel egyetértettek abban, hogy az együttműködés "közös érdekünk".

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök tavaly Kairóban vitatta meg a jövőbeli kihívások mentén a két ország együttműködésének lehetőségeit. Az azóta eltelt időben felmérték a különböző ágazati, így a katonai és védelmi ipari együttműködés lehetőségeit is - idézte fel a honvédelmi miniszter.

Simicskó István elmondta, hogy az egyiptomi védelmi miniszter delegációja szerdán szakmai programokon vesz részt, megtekinti a magyar hadiipari termékeket, s hadiipari cégek képviselőivel is találkoznak.

A két védelmi miniszter keddi tanácskozásán oktatási, képzési együttműködés bővítésében is megállapodtak. Ennek része például tudományos kutatóműhelyek létrehozása, valamint a hadtörténeti és múzeumi együttműködés kialakítása. 

Simicskó István a találkozó végén azt is hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a stabilitás erősítését célzó nemzetközi erőfeszítések mellett, amit az is alátámaszt, hogy Magyarország az iraki misszióban is több mint 140 katonával járul hozzá a térség biztonságának megteremtéséhez. 

Az MTI-nek nyilatkozva a miniszter felkészült, kiszámítható és komoly partnerek nevezte egyiptomi kollégáját, aki Magyarországgal is együttműködésre is törekszik. Egyiptom vezetése látja a térség problémáit: köztük a szíriai válságot, Líbia nehézségeit és a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet működését, amelyek mind hozzájárulnak az Európát sújtó tömeges illegális migrációs hullámhoz - tette hozzá.

Kiemelte: a közel-keleti térség szempontjából Egyiptom meghatározó tényező, ezért is fontos, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni harcban. Ehhez viszont az egyiptomi védelmi miniszter fontosnak tartja a nemzetközi koalíciót, az Európai Unió támogatását is várja - mondta Simicskó István, hozzátéve: ebben a magyar kormány is egyetért.

A honvédelmi miniszter megjegyezte: ha nem erős Egyiptom, nem lenne erős egyiptomi hadsereg, ott is ugyanaz lehetne a helyzet, mint Líbiában. Ha esetleg Egyiptom biztonsága megrendülne, akár tízmilliós nagyságrendben növekedhetne az Európába induló migránsok száma.

Simicskó István kitért arra, hogy már a NATO-ban és az Európai Unióban is kezd áttörni a magyar kormány által képviselt biztonságpolitikai gondolkodás, miszerint oda kell menni, ahonnan a bajok erednek. Ehhez szükség van olyan partnerekre, akik meghatározó szereplői a térség biztonságának, mint Egyiptom - közölte a miniszter, megjegyezve: Európa és az egész világ létérdeke is a stabil Egyiptom és az erős egyiptomi haderő.
  
MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések