A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Közöttünk van, ami szétrombolja Európát! Ezért állítják be Putyint ördögként! Jobb ha tudod!

Azért állítja be Oroszországot ördögként a Nyugat mert, így szeretné elterelni belső problémáiról a figyelmet.
Az Ukrajna -szakértőként tevékenykedő Jarábik Balázs szerint az elmúlt időszakban visszaszorult az orosz befolyás.

Jarábik Balázs 2006-ban költözött Kijevbe, ahol a Pact amerikai szervezet számára dolgozott fejlesztési projekteken, melyek célja a független média és a civil társadalom kiépítése volt Ukrajnában, továbbá Fehéroroszországban és Moldáviában. 2012-től Vilniusból vezette a szervezet fehérorosz projektjét. 2015-től dolgozik a Carnegie Endownment nevű amerikai think tanknek is, elsősorban Ukrajna-szakértőként.

A hazai sajtó hetente arról értekezik, hogy Putyin trollgyára tönkreteszi Európát, miközben a kép ennél sokkal árnyaltabb – véli Jarábik Balázs.

Szerinte Kelet-Európához képest az orosz befolyás nálunk az elmúlt két évtizedben csökkenő tendenciát mutat, és már Kelet-Európában is visszaszorulóban van. Ennek jó példája az orosz–ukrán konfliktus. Ezt a nyugati média úgy értelmezi, hogy az oroszok győzedelmeskednek a sakkjátszmában. Ám ha győzelemre állunk, nem vesszük elő a stukkert. Akkor tesszük ezt, ha úgy gondoljuk, mindent elveszítettünk. Az oroszok azért foglalták el a Krímet, mert a Majdan után úgy érezték, nagy az esély a szevasztopoli flotta elvesztésére.

A donbaszi konfliktusnak elsősorban helyi gyökerei vannak, és az kellett hozzá, hogy Kijev hivatalosan terroristának nevezze az először (hasonlóan a Majdanhoz) botokkal tiltakozókat, majd a fegyveres felkelőket. Az orosz ellenlépések azonban defenzívek: kísérlet az orosz befolyás visszaszorulásának megállítására, azon a helyen, amely 25 éve a Szovjetunió szívének számított.

Az EU fantomokkal harcol

Az Új Szónak adott interjújában a szakértő kifejti, hogy az orosz veszélyt kezelni kellene, nem pedig eltúlozni.

“Azt gondolom, a Nyugat – elsősorban a belső kohéziós problémák miatt – ezt a veszélyt eltúlozza, s a külső fenyegetés hangsúlyozásával próbálja mobilizálni a lakosságot, s megtartani saját támogatottságát. Ezt a hozzáállást veszélyesnek tartom, mert nem a belső problémákkal foglalkozik. Ezenkívül nem is működik, aminek az amerikai elnökválasztás is a bizonyítéka. Még ott sem tudták az orosz veszéllyel ellensúlyozni Trumpot, aki nem azért nyert, mert az oroszok bármilyen támogatást adtak volna neki, hanem azért, mert az amerikaiak kicsi többsége úgy gondolta, hogy inkább az ördög, azaz Tump, mint Hillary Clinton.”

Az orosz álláspontot is meg lehet érteni

A NATO, Grúzia és Ukrajna integrálására tett kísérleteket Oroszország már egyértelmű biztonsági fenyegetésként értelmezi. Ez ugyanis sérti a nyolcszáz éve fennálló orosz geopolitikai doktrínát, ami arról szól, hogy Moszkvától minél távolabb vigyük az ütközőzónákat. Ennek fő oka az, hogy ott földrajzi értelemben nem létezik természetes védelmi vonal, például nincsenek hegységek. Ezért Moszkva évszázadok óta próbálja a lehető legszélesebb körben kiterjeszteni saját befolyását. Ezt a több száz éve fennálló doktrínát sértette meg a NATO, és most csodálkozik azon, hogy Moszkva ideges.   Egyszóval túl messzire ment a NATO…

Az Európai Unió eltávolodott a hétköznapi emberektől, egyre kevesebb a bizalom az intézményeink és az elitek iránt, és ehhez az oroszoknak nincs sok közük. Amihez az oroszok értenek, az a só hintése a sebeinkre. De a sebet most nem ők ejtették – jegyzi meg a szakértő.

Forrás: 888.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések