Jó és egészséges ételeket csakis egészséges táplálékokból tudunk és lehet készíteni. Csakis akkor étkezhetünk változatosan, ha sokféle étel megtalálható a konyhánkban, amelyeket ízletesen és változatosan tudunk majd elkészíteni. Mutatjuk is, hogy milyen ételek legyenek a konyhánkban, milyen táplálékok hasznosak a szervezetünk számára, és milyen táplálékok segíthetnek nekünk a betegségek megelőzésében és az egészségünk megőrzésében!
A szupertáplálékok tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, egészséges zsírokkal, rostokkal, antioxidánsokkal, flavonoidokkal, fitotápanyagokkal, amelyek mind-mind jótékony hatással vannak az egészségre.
A konyhánkban mindig legyen fekete áfonya, mivel nagyon sok antioxidánst, oldható rostot, flavonoidot, káliumot és C-vitamint tartalmaz. Ezek a tápanyagok sokféle betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre, úgymint cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, magas koleszterinszint, gyomorfekély és magas vérnyomás.
A zöld leveles zöldségek is nagyszerű szupertápláléknak számítanak. Sok vitamin, fitokémiai anyag és ásványi anyag megtalálható ezekben a zöldségekben, mint például A-, C-, K-vitamin, folát, kálium és kalcium.
A keresztesvirágú zöldségek is rendkívül egészségesek és nagyon változatosan elkészíthetők. Gazdag forrásai az A-, C-, K-, E-, és a B-vitaminoknak, illetve nagyon sok kalciumot, folátot és rostot is tartalmaznak.
Hal is mindig kerüljön az asztalra, hiszen omega-3 zsírsavakban bővelkedik, amelyek védelmet jelenthetnek a szívbetegségek és a stroke ellen. Milyen tápanyagokban bővelkednek még a halak? Például D-vitaminban, szelénben, fehérjékben és B-vitaminokban.
A hüvelyesekről se feledkezzünk el, hiszen a bab, a borsó és a lencse tele vannak növényi fehérjékkel és rostokkal, illetve energiát biztosítanak a szervezetünk számára és könnyen eltelítenek, ily módon pedig csökkentik az étvágyat. Mivel alacsony zsírtartalmúak, és sok oldható rostot tartalmaznak, így rendkívül jót tesznek a szív egészségének. Nem mellesleg folátot és B-vitaminokat is biztosítanak a szervezetünk számára.
A diófélék és a magvak szintén sok-sok rostot és egészséges zsírokat biztosítanak számunkra. E-vitamint is tartalmaznak, amelyek ugyancsak jót tesznek a szív egészségének.
A konyhánkban mindig legyenek teljes kiőrlésű gabonák is, hiszen magas táplálkozási profillal rendelkeznek. A fitokémiai anyagaik, az antioxidánsaik, a rostjaik és a bennük található vitaminok és ásványi anyagok csökkentik a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és az elhízás kockázatait.
A fűszerek és a gyógynövények is szupertápláléknak számítanak. Ilyen például a fekete bors, amely pozitívan hat a vércukorszintre. A fahéj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely hozzájárulhat a magas vércukorszint kockázatainak csökkentéséhez. A gyömbér hatékony segítség az émelygés kezelésében, az oregánó pedig gombaellenes és antibakteriális hatásokkal rendelkezik, amelyek gyulladáscsökkentőként működnek a szervezetben.
A hagyma tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek mindegyike kapcsolódik a szív egészségéhez, az immunrendszer fokozásához, a vércukorszint szabályozásához és a gyulladás csökkentéséhez. A fokhagyma csökkenti a gyulladást és a koleszterinszintet, javítja a szív egészségét a sejtkárosodás elleni védelemmel, és a vérnyomást is csökkenti.
A méz aminosavakat, fehérjét, enzimeket, esszenciális ásványi anyagokat, vitaminokat és polifenolokat biztosít. A méz ugyan jó alternatívája a cukornak, azonban mint mindent, ezt is mértékkel szabad csak fogyasztani.
A tojás a következő tápanyagokban bővelkedik: A-vitamin, B12-vitamin, vas, szelén, foszfor, B2-vitamin. A tojás segíthet a testsúly kezelésében, hiszen fokozza a jóllakottságérzetet. Napi egy tojás mindenképpen egészségesnek tekinthető, és a közhiedelemmel ellentétben nem okoz szívbetegségeket és magas koleszterinszintet sem.

0 Megjegyzések