A jó pörkölt alá sok hagyma kerül, ettől lesz sűrű a szaftja. Igazi tunkolós fogás, mely közel áll a magyar emberek szívéhez.
A pörköltféléket szereti a magyar ember, és sokféle receptet érdemes kipróbálni. Hagyományosan bográcsban készítik a szaftos fogást, de ennek hiányában, vagy hideg időben, egy jó nagy fazékban is készülhet az étel.
Hozzávalók
- 1 kg marhalábszár
- 4 fej hagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- kevés olaj vagy zsír
- só és bors ízlés szerint
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 tk. majoránna
- 2 darab babérlevél
- másfél dl vörösbor
- 2 dl víz
Elkészítés:
A húst tetszés szerint vágjuk kockákra.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, a paradicsomot és a paprikát tetszés szerint daraboljuk fel.
Vegyünk elő egy magas falú lábast, majd forrósítsunk benne kevés olajat vagy zsírt. Dobjuk rá az összekészített hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a húst, és pirítsuk fehéredésig.
A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával, majoránnával és babérlevéllel, és adjuk hozzá a paprikát és paradicsomot. Ezután öntsük hozzá a vörösbort és a vizet.
A pörköltet közepes láng felett, 2-4 óráig főzzük, míg a hús vajpuha, a szaft pedig jó sűrű lesz. A főzés során az elfőtt folyadékot pótoljuk.

0 Megjegyzések