A zebrapalacsinta egy könnyen elkészíthető, mégis látványos és aranyos desszert. Bár alapvetően egy egyszerű palacsintatésztáról van szó, a mintázata igazi varázslatot visz az asztalra.
Gyerekkoromban a palacsintasütés az egyik kedvenc programom volt, és őszintén szólva, ez azóta sem változott. Az alapreceptet már mindenki ismeri, most viszont egy kis csavart is viszünk bele: kakaósat!
Hozzávalók
Alaptésztához:
- 4 dl tej
- 15 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 1 ek. barna cukor
- 1 csipet só
- 1 ek. olívaolaj
Kakaós tésztához:
- 1 ek. kakaópor
- 1 ek. tej
- 1 tk. porcukor
- 4 ek. alaptészta
Elkészítés:
Először készítsük el az alaptésztát. Egy tálban keverjük csomómentesre a tejet, a lisztet, a tojásokat, a cukrot, a sót és az olajat.
Ezután jöhet a kakaós tészta: az alaptésztából merjünk át egy másik tálba kb. 3-4 evőkanálnyit, majd adjuk hozzá a kakaóport, a tejet és a porcukrot. Keverjük simára, és hagyjuk pihenni kb. 10 percig.
Egy teflonbevonatú palacsintasütőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat. Ha felmelegedett, a kakaós tésztából rajzoljunk csigavonalas mintát a serpenyőbe - ehhez használhatunk szószkinyomót, pipettát vagy akár egy tiszta fecskendőt is.
Süssük a mintát 5-10 másodpercig, majd kanalazzunk rá az alaptésztából egy merőkanálnyit. Süssük tovább kb. 1 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük kb. 20-30 másodpercig.
A kész palacsintákat halmozzuk egymásra.
Most pedig következzék a varázslat: tegyünk egy palacsintát egy tányérra, és kenjük meg a közepét lekvárral és mogyoróvajjal vagy mogyorókrémmel - a széleitől hagyjunk kb. 5 cm-t üresen.
Ezután a palacsinta két, egymással párhuzamos oldalát hajtsuk be, hogy középen összeérjenek. A hajtás mentén kenjünk egy kis krémet, majd óvatosan tekerjük fel. Az így kapott minta varázslatos lesz.
Tálaljuk a palacsintákat melegen, friss mentalevéllel, porcukorral vagy egy adag tejszínhabbal.

0 Megjegyzések