A török fasírtgolyó egyesíti a húsgolyók szaftosságát, a burgonya lágyságát és a karakteres paradicsomos-paprikás szósz aromáját. És mindez egyetlen tepsiben készül!
Ahogy a mediterrán napsütés ragyog, úgy bontakoznak ki az ízek ezen a tányéron is: az İzmir köfte a török otthonok egyik legkedveltebb és legegyszerű fogása. A szaftos, fűszeres fasírtgolyók mellé kerülő burgonya, paprika és paradicsom egyetlen tepsiben sül össze, az étel illata már a sütőből kiszökve is elvározsolja az éheseket.
Hozzávalók
A húsolyókhoz:
- 40 dkg marhahús
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. petrezselyem
- 1 tk. római kömény
- fél tk. só
- negyed tk. bors
A zöldséges alaphoz:
- 50 dkg krumpli
- 1 db sárgarépa
- 5 db tv-paprika
A paradicsomos szószhoz:
- 1 ek. paradicsompüré
- 1 ek. paprikakrém
- 4 dl víz
- 2 ek. olívaolaj
- só
- bors
Elkészítés:
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd reszeljük le. A petrezselymet öblítsük le, és aprítsuk finomra.
A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre. A sárgarépát szintén hámozzuk meg, és vágjuk 0,5 cm vastag karikákra.
A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki, majd vágjuk nagyobb darabokra.
A burgonyát enyhén sós vízben főzzük elő kb. 8-12 perc alatt, amíg kissé megpuhul, de még tartja a formáját. Szűrjük le és tegyük félre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A fasírtgolyók hozzávalóit tegyük egy nagy tálba, és dolgozzuk alaposan össze. Formázzunk belőle 8-10 db egyforma méretű golyót, majd enyhén lapítsuk le a tetejüket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Közben készítsük el a paradicsomos-paprikás mártást: a paradicsompürét és a paprikakrémet öntsük egy lábasba, adjuk hozzá az olívaolajat, a vizet, a sót és a borsot. Keverjük össze, majd tegyük félre.
A tepsiben rendezzük el az előfőzött burgonyát és a sárgarépakarikákat, helyezzük rá a fasírtgolyókat, és szórjuk közéjük a paprikadarabokat is.
Végül öntsük rá a paradicsomos-paprikás szószt úgy, hogy minden fasírtgolyót egyenletesen bevonjon.
Süssük előmelegített sütőben 45-60 percig, amíg a húsgolyók átsülnek és a zöldségek megpuhulnak.
Tálalás előtt hagyjuk 5 percig pihenni, majd kínáljuk melegen, friss kenyérrel vagy egy adag selymes joghurttal.

0 Megjegyzések