Egy régi, vidéki klasszikus, amitől illatozik a konyha, és amiből egy tányér nem lesz elég.
A „szatmáriasan” készített ételeknek van egy közös jellemzője: nem spórolnak a házias ízekkel. Ebben a receptben a klasszikus tepsis karaj kap egy vastagabb, tartalmasabb köntöst. A rétegezés, a házi zöldségalap, a tejfölös, paprikás mártás, no meg a bőven adagolt füstölt szalonna teszi ezt a fogást igazán tájjellegűvé. A hús nemcsak sül, hanem szaftban párolódik is, ettől lesz omlós, a krumpli pedig a szalonnazsírtól kap karaktert.
Hozzávalók 6 adag
- 1 kg csont nélküli sertéskaraj
- 1.5 kg burgonya (héjában főtt)
- 3 db közepes vöröshagyma
- 2 db zöldpaprika
- 3 db paradicsom
- 1 csokor friss petrezselyem
- 30 dkg füstölt szalonna (aprítva)
- 5 dl tejföl (20%-os)
- 10 dkg finomliszt
- 1 ek fűszerpaprika
- só
- bors
- 2 dl víz a mártáshoz
Elkészítés:
Mosd meg alaposan a burgonyát, héjában főzd meg enyhén sós vízben (kb. 25–30 perc), majd hámozd meg, és hagyd teljesen kihűlni. Karikázd fel kb. 5 mm vastagon.
A füstölt szalonnát vágd apró kockákra, tedd egy nagyobb serpenyőbe, és közepes lángon süsd ropogósra. A kisült zsírt ne öntsd ki – erre még szükség lesz.
A hússzeleteket enyhén klopfold ki, sózd, borsozd, majd forgasd meg lisztben. A szalonnazsíron mindkét oldalukat pirítsd aranybarnára (szeleteként kb. 2 perc oldalanként), majd szedd ki egy tálra.
A tepsi aljába öntsd a szalonnazsír kb. egyharmadát. Erre jön a főtt krumpli fele, majd a sült hússzeletek egyik fele.
Vágd apróra a 2 fej vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, valamint a petrezselymet. Keverd össze őket a kisütött szalonnadarabokkal. Ezt a keveréket halmozd a húsra.
Erre helyezd rá a maradék hússzeleteket, majd fedd be a maradék burgonyakarikákkal. A teteje lehet enyhén egyenetlen – ettől még jobban átsül majd.
A visszamaradt szalonnazsíron párold üvegesre az utolsó fej apróra vágott hagymát. Szórd rá a fűszerpaprikát, keverd el gyorsan, és öntsd fel 2 dl vízzel.
A lisztet csomómentesen keverd el a tejföllel. Öntsd a hagymás-paprikás alaphoz, sózd meg, és főzd össze. Ha maradt a zöldséges töltelékből, keverhetsz bele azt is. Forrald össze 1-2 perc alatt.
Öntsd a mártást a rétegek tetejére. Fedd le a tepsit alufóliával, majd előmelegített, 180 °C-os sütőben süsd 30 percig. Ezután vedd le a fóliát, és süsd még 10 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

0 Megjegyzések