Támogassa munkánkat!

Igényeljen tagsági kártyát. Kattintson IDE.

Mamaféle túrós batyu: a gyerekkor íze egy falatban


A tészta és a töltelék is mennyei. 

A házilag készült túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltban kapható péksüti, amiből jobb, ha dubla mennyiséggel tervezel, mert nagyon népszerű lesz a család és barátok körében.

Hozzávalók 

Tészta:

  • 3 dl langyos tej
  • 1 ek. cukor (az élesztőhöz)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 darab tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 2 darab tojás
  • 10 dkg cukor
  • 50 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek. citromhéj
  • 5 ek. búzadara
  • 1 darab tojás a kenéshez


Elkészítés:

Tészta:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk pihenni, míg az élesztő felfut.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, és adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliarúd kikapart magját, tojássárgáját, vajat és a felfutott élesztőt, majd dagasszunk belőle lágy, de rugalmas tésztát. (Ha nagyon ragadós a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet, ha pedig száraz, akkor kevés tejet.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 1-2 órára, míg a duplájára kell.

Töltelék:

A tojást válasszuk szét.

A tojásfehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.

A túrót keverjük össze a maradék cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával, búzadarával, és dolgozzuk hozzá a tojásfehérjehabot is.

Összeállítás:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagságúra, majd vágjuk 10x10 cm-es négyzetekre.

A négyzetek közepébe ízlés szerint tegyünk a töltelékből, majd a tészta sarkait hajtsuk a közepére, és nyomkodjuk össze.

A batyukat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le, és ismét kelesszük még 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, míg szép aranybarnára sül.

Az elkészült péksütit porcukorral meghintve kínáljuk.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések