A tészta és a töltelék is mennyei.
A házilag készült túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltban kapható péksüti, amiből jobb, ha dubla mennyiséggel tervezel, mert nagyon népszerű lesz a család és barátok körében.
Hozzávalók
Tészta:
- 3 dl langyos tej
- 1 ek. cukor (az élesztőhöz)
- 1 csomag instant élesztő
- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 3 ek. cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 2 darab tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 2 darab tojás
- 10 dkg cukor
- 50 dkg túró
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek. citromhéj
- 5 ek. búzadara
- 1 darab tojás a kenéshez
Elkészítés:
Tészta:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd fedjük le, és 10-15 percig hagyjuk pihenni, míg az élesztő felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, és adjuk hozzá a sót, cukrot, vaníliarúd kikapart magját, tojássárgáját, vajat és a felfutott élesztőt, majd dagasszunk belőle lágy, de rugalmas tésztát. (Ha nagyon ragadós a tészta, akkor adjunk még hozzá lisztet, ha pedig száraz, akkor kevés tejet.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és tegyük félre 1-2 órára, míg a duplájára kell.
Töltelék:
A tojást válasszuk szét.
A tojásfehérjét a cukor felével verjük kemény habbá.
A túrót keverjük össze a maradék cukorral, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával, búzadarával, és dolgozzuk hozzá a tojásfehérjehabot is.
Összeállítás:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk fél centi vastagságúra, majd vágjuk 10x10 cm-es négyzetekre.
A négyzetek közepébe ízlés szerint tegyünk a töltelékből, majd a tészta sarkait hajtsuk a közepére, és nyomkodjuk össze.
A batyukat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le, és ismét kelesszük még 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-25 percre, míg szép aranybarnára sül.
Az elkészült péksütit porcukorral meghintve kínáljuk.
Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek
0 Megjegyzések